mák

amapola, Mohn, papavero, pavot, poppy

mák
Az osztrák és magyar konyhában a sütemények, kalácsok fontos tölteléke...

Származása, elterjedése

A mákfélék családjába tartozó egynyári növény. Származását eddig nem sikerült pontosan meghatározni, de a legvalószínűbb, hogy valahol Afganisztán, Üzbegisztán, Tadzsikisztán területén háziasíthatták. Ezeken a területeken ma is termelnek mákot, bár az itt termelt mennyiségnek igen kis hányada hasznosul mákostészta formájában.
Már az egyiptomiak, görögök, rómaiak is felismerték nyugtató, relaxáló hatását, vallásaikban meg is jelenítették mint pl. a görög Hüpnosz, az álom és alvás istene, aki mindenkit mákkal altat el, vagy Ceres a rómaiak termékenység istene, kinek léptei nyomán mákvirágok nőnek - mindig legendák, mítoszok jártak a nyomában (a rendőri szervek csak a múlt század elején csatlakoztak).

Gyógyhatása, legfontosabb hatóanyagai

A mákot élelmiszer és gyógynövényként egyaránt hasznosítják. Gubójából fontos alkaloidok (morfin, narkotin, kodein, tebain, papaverin) nyerhetők, ezen eljárás kidolgozása egy magyar kutató, Kabay János nevéhez fűződik. Kabay először a zöld mákgubót használta kísérleteihez
( a zöld mákgubó főzete a „mákony”), de a kinyert hatóanyagok között ott volt a klorofill is, hogy ezt elkerülje újabb kísérletekbe kezdett, ezúttal a száraz mákgubóval. Ez lett az ún. „száraz eljárás” melyet a mai napig használnak a morfium előállításához. Élelmiszer és gyógyszer. A mák sok fajtája ismert, de 2006. január 1-től csak a lilás-rózsaszínes virágzatú fajta termesztése engedélyezett (étkezési mák), egyéb mákfajták termeléséhez külön hatósági engedélyek szükségesek. A mákszemből préselt olaj finom, drága és rendkívüli élettani hatásokkal bíró élelmiszer, hatását csak az utóbbi időben ismerték fel. A olajban bőségesen jelenlévő foszfor egyfajta kötőanyaga a kálciumnak, felszívódásához , beépüléséhez nélkülözhetetlen, ezért a sok mákot fogyasztó népesség körében ritka megbetegedés a csontritkulás.

Konyhai felhasználása

A legtöbb mákot Franciaországban, Romániában, Törökországban, Bulgáriában és Ausztriában termelik, elsősorban ipari célra, de gasztronómiai felhasználása is jelentős. A magyar konyha leginkább édes ételeket ízesít vele, mint a nudli, metélt, derelye, vagy töltelékként használja, pl. rétes, pite, palacsinta, bukta, beigli, de különleges húsételt is készít vele, a mákos őzgerincet.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció