napraforgómag

graines de tournesol, semi di girasole, semillas de girasol, Sonnenblumenkerne, sunflower seeds

napraforgómag
A Peruban őshonos napraforgónövény szárított, hántolt magja. Olajat sajtolnak belőle, de héjastól pörkölve is fogyasztható. Sok fajtája van...

Származása, elterjedése

A napraforgó a fészkes virágzatúak családjába tartozó egynyári növény. Az persze soha nem volt kétséges, hogy a napraforgó az amerikai kontinensről származik, de sokáig úgy tartották ( és ezt az akkori tudományos ismeretek igazolni látszottak), hogy Észak –Amerika keleti részéről származik és Mexikóban már a spanyolok terjesztették el. Valójában a napraforgót két területen kb. egy időszakban honosították, ebből az egyik valóban Mexikó, (i.e. 2600-ban már termesztették) a másik azonban a Missisipi völgye. A spanyolok eleinte nem nagyon kedvelték ezt a növényt, túlságosan kötődött az aztékok napistenéhez (Tezcatlipoca-hoz) és a háborúhoz. Még latin neve is a napkorongra utal, nem véletlen, hogy mikor Európába került eleinte dísznövényként nevelték (valóban szép növény, van Gogh festményeinek kedvenc motívuma), csak a 18.sz-tól kezdték olajos magja miatt termeszteni.

Felhasználása, termesztése

Hasznát a magjából nyerhető értékes olaja adja, mely a legelterjedtebb olajfajta, a háztartások túlnyomó többsége ezzel készíti ételeit. Kezdetben a szegények eledele volt, akik nem engedhették meg maguknak, hogy a drága állati zsiradékokkal főzzenek. Ma hatalmas területeken vetik, az USA, India, Ukrajna, Argentína, Franciaország a világ legnagyobb napraforgó termelői, Magyarország az előkelő 6-8. helyet foglalja el. Habár a mezőgaszdászok „talajzsaroló” növénynek tartják, a tömegélelmezés szükségletei nélkülözhetetlenné teszik.

Beltartalma

A napraforgó magjának kb. 47%-a olaj, ennek 65%-a un. esszenciális olaj, mely igen kedvező élettani hatásokkal bír, de tartalmaz még E vitamint, fehérjéket és ásványi anyagokat. Tulajdonképpen a napraforgóolajat nyersen, mindenféle finomítás nélkül kellene fogyasztanunk, de a finomítatlan olajnak erős, karakteres illata van, ezért ebben a formában kevéssé népszerű. Persze nemcsak olaj formájában találkozhatunk a napraforgóval, hiszen pirított magja a „szotyola” valaha a ma népszerű chipsek és egyéb rágcsálnivalók elődje volt. Talán kevesen tudják, a nyers mag csírája remek színesítője, ízesítője szendvicseknek, salátáknak. Kevésbé ismert az is, hogy nemcsak sárga-barna napraforgó tányér létezik, hanem narancs és vörös árnyalatú is, és hogy a napraforgó legközelebbi rokona az ugyancsak Amerikából származó csicsóka.

Konyhai felhasználása

Hántolt magját pékségek használják, vagy a kenyér tésztájába teszik, vagy megszórják vele a kenyereket, péksüteményeket sütés előtt.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A főzés alapanyagai Bailey, Adrian
A főzés alapanyagai
(Novotrade Kiadó, 1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, húsok, halak, tészták és még sok más étek bemutatásával. Alapvető tudnivalók a hétköznapi és különleges... bővebben...
ételfotó
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!