földimogyoró
amerikai mogyoró, d'arachide, Erdnuss, maní, peanut
Származása és elterjedése
Őshazája Brazília. Európa mediterrán vidékein a 17. századtól termesztik. Érdekessége, hogy virágai az elvirágzás után befúródnak a talajba és ott fejlődik ki a hüvely.
Beltartalmi értéke
Olajtartalma magas, a szója után a legmagasabb a pillangósok közül. Az olaja nagyon jó minőségű, majdnem egyenértékű az oliváéval. 25-30% fehérjét, B-E-A és K vitamint, kalciumot, nátriumot, rostot tartalmaz.
Élettani hatása
Vérnyomás csökkentő hatása van, elősegíti a véralvadást.
Konyhai felhasználása
Pörkölve, sózva fogyasztjuk. A mogyoróvaj, a mogyorókrém Amerikában, a belőle készült szószok pedig az ázsiai konyhában nagyon jelentősek.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: This, Hervé
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2011)
A "Molekuláris gasztronómia A-tól Z-ig" azonban nemcsak azért alapmű, mert nemzetközi hírnevű írója új...

Szerzők: Cuthbert, Robert, Eastham, Jake, Parle, Andy
Kiadó: Scolar Kiadó (2011)
A vadászat élvezete és a sikeres vadászat felett érzett öröm a legősibb emberi tapasztalatok közé...

Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)
A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Szerzők: Werle, Louke, Cox, Jill
Kiadó: Vince Kiadó (2006)
A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára,...

Szerkesztő: Dr. Pesthy Gábor
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1991)
Nem túl hízelgő, ha egy ételről azt mondjuk: nincs sava-borsa. Ezt a kis könyvet azoknak ajánljuk, akik...

Kiadó: Art Nouveau Kiadó (2011)
Manapság rendkívül gazdag az élelmiszer-kínálat: a legkülönbözőbb nemzetközi és egzotikus...

Szerkesztő: Bihari Krisztina
Kiadó: IMP AB/Mester Kiadó (0)
Szembetűnő, mennyire étvágygerjesztők a kártyákon található ételek - az ember rögtön kedvet kap az...

Szerző: Bänzinger, Erica
Kiadó: Cser Kiadó (2004)
Mi lenne a mediterrán konyhából olívaolaj nélkül? Szinte elképzelhetetlen! Az olívaolaj az egész mediterrán...

Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)
Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

Szerkesztő: Kővári Sarolta
Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A fűszernövények az ízek összehasonlíthatatlanul gazdag változatosságát kínálják az ínyenceknek. Ez a...

Szerző: Romváry Vilmos
Kiadó: Food Time Kiadó (2003)
Mintegy hatvanféle fűszer bemutatásán túl több száz finom étel receptjét is tartalmazza a téma...

Szerkesztő: Kerekes Ferenc
Kiadó: Laude Kiadó (2007)
A sajtimádók megtalálhatják ebben a könyvben a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető tudnivalókat...

Szerző: Tóth M. Ildikó
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)
A gyümölcsök, zöldségek, levélfűszerek tartósításának természetes és olcsó módja az aszalás,...

Szerzők: This, Hervé, Monchicourt, Marie-Odile
Kiadó: Akadémiai Kiadó (2010)
A „molekuláris gasztronómia” meglehetősen komolyan hangzik, pedig egyszerűen csak a főzésről szól; és...

Szerzők: Mas, Teresa, Gandara, Inés, Gómez, Maria Jose, Esteve, Jorge, Cuesta, Pepe
Kiadó: HVG Kiadó (2011)
A mexikói konyhaművészet gyökerei még a Kolumbusz előtti kultúrákból erednek. Máig megőrizte e régi korok...

Szerző: Bielefeld, Jochen G.
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)
Megkönnyítjük a sajtvásárlást! Kétszázféle sajt fényképpel, a sajtra vonatkozó adatokkal: honnan...

Szerző: Frank, Renate
Kiadó: Cser Kiadó (2006)
A méz gyógyító hatását, finom ízét már az ókori kultúrák is ismerték. Napjainkban a tudomány újabb és...

Szerző: Martin, Susanne
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
Az elmúlt években a savanyú káposzta valóságos reneszánszát élte. Ez a rendkívül egészséges, és nem...

Szerző: Mundi, Max
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
A régi görögök a salátát az "istenek eledelének" nevezték. Hippokratész, az ókor leghíresebb orvosa, a...