ricotta sajt
Jellegzetességei
A ricotta "újra felmelegítettet" jelent. A zsíros sajtok készítése után visszamaradt savóból készül.
A sajtnak finoman szemcsézettnek kell lennie, de kevésbé nedves, mint "legközelebbi rokona" a tehéntúró. A legfinomabb a még éretlen változat, sótlanul vagy enyhén sózva különösen alkalmas tölteléknek vagy sütésre.
A ricotta készíthető teljes tejből is, így simább és gazdagabb sajtot kapunk, mint a tej-író keverékből.
Készítése
A savót felmelegítik egy kevés citromsav-kristállyal, amely segíti a pici fehér rögök keletkezését.
A rögök a folyadék felszínén úsznak, ezeket lefölözik és kosárba teszik, hogy gyorsan kihűljön. Nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon és megsárguljon, mert akkor keserűvé válik, és főzésre is alkalmatlan lesz. Tehát a friss fogyasztás fontos. Készítik tehén és juhtejből egyaránt.
Konyhai felhasználása
A ricotta semleges, lágy íze különösen illik a tésztákhoz. Cukorral édesíthető, így gyakran használják torták és pudingok készítésénél is. Nedvességtartalma miatt éppen ideális túróslepényfélék és torták készítéséhez.
Figyelem! A ricottát nem tartósítják, ezért a vásárlás után néhány napon belül fel kell használni.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Paul-Pössler, Ute
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)
A gyönyörű színes képekkel illusztrált kötet megismertet a sajt kultúrtörténetével, bepillantást nyújt a...

Szerkesztő: Kerekes Ferenc
Kiadó: Laude Kiadó (2007)
A sajtimádók megtalálhatják ebben a könyvben a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető tudnivalókat...

Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)
A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

Szerzők: Hunyaddobrai Csaba, Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)
A szlovákok nemzeti eledele méltán népszerű nálunk is szaftos ételekhez, például paprikás csirkéhez,...

Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)
Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)
A legjobb sajtféleségek: angol, dán, francia, görög, holland, német, norvég, olasz, osztrák, portugál,...

Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)
Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Szerző: Hartbutt, Juliet
Kiadó: Alexandra Kiadó (2002)
A 190 oldalas keménykötésű könyv segítséget ad az ízlésnek és az alkalomnak megfelelő sajtok...

Kiadó: Tejipari Vállalatok Trösztje (0)
Egészségesen, finomat tejtermékekből! Krónikások feljegyzéseiből maradtak ránk - már az ókorból - azok a...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)
A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Szerző: Ettl, Alexander
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
Vajon milyen is a sajtok világa? Azt mindenki tudja, hogy a sajt tejből készül, de hogy miképpen lesz a tejből...

Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)
Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Szerző: Harbutt, Juliet
Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

Szerkesztő: Justh Szilvia
Kiadó: Vince Kiadó (2008)
Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez...

Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)
A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Szerző: Scholz, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2011)
Aki juhot, kecskét vagy tehenet tart, előbb-utóbb kerülhet abba a helyzetbe, hogy a fölös mennyiségű friss...

Szerző: Dobi Ildikó
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)
Szervezetünknek feltétlenül szüksége van fehérjékre, 'testsúlyunk kilogrammjaiként 1 grammnyira. Nem...

Kiadó: Alexandra Kiadó (2012)
A sajtok íz- és aromavilága lenyűgözően gazdag. Ez az átfogó kézikönyv több mint száz népszerű...