stilton sajt

stilton sajt
A legfinomabb kékpenészes angol sajt...

Az egyetlen "világhódító" angol sajtot, a stiltont kizárólag Leicestershire-ben, Nothinghamshire-ben és Derbyshire-ben készítik. Védett márkajegye csak a kék stiltonnak, a nagy cilinder formájú sajtnak van. Krémes állagú, sárgás színű és egyenletesen átszövi a penicillium roqueforti nevű penészgobma törzseinek kékeszöld erezete. A fehér stilton morzsálódós és enyhe zamatú, nincsenek benne kék penészerek, íze mégis félreismerhetetlen. A Stiltoni Sajtmesterek Egyletének mindössze hét tagja van.
A London és York közötti országút mentén fekvő kis faluról kapta nevét a stilton. Ez az összes kék erezetű angol sajtok legkiválóbbika, és az angolok öntudatosan azt tartják, hogy ugyanolyan jó, mint a francia roquefort vagy az olasz gorgonzola.
A stilton halványsárgás árnyalatú, erős, zöldeskékes penésszel bevont sajt. Kérge sötét és ráncos, zamata fűszeres. (A kevésbé érlelt, melyben még nem fejlődött ki a kék erezet, a fehér stilton.) Az ínyencek portói bort isznak hozzá.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
stilton sajt
Kulinária Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
twitter
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!