gorgonzola sajt
Jellegzetességei, fajtái
A Milánó melletti Gorgonzola városkáról kapta a nevét. Kékes erezetű, puha, krémes textúrájú, hosszan tartó, kellemes ízű, nemes penészes sajt.
Gyártása során tűvel kilyuggatják, hogy a zöld nemes penész könnyebben kialakuljon rajta. Alapja pasztörizált tehéntej. A sajt maximum 3 hónapig érlelődik, és ezalatt a korongok különböző minőségűvé válnak:
- bianco - nagyon fiatal, a penészréteg még nem fejlődött ki rajta
- dolce -érett, zöld nemes penésszel borított, jellegzetesen fűszeres ízű.
- piccante - érett, zöld nemes penésszel borított, jellegzetesen erős, fűszeres ízű.
Konyhai felhasználása
Körtébe, almába töltve vagy velük együtt kínálják. Salátákban alkalmazzák a leggyakrabban. Sajtmártások fontos alapanyaga, gazdag, pikáns ízt kölcsönöz nekik.. Ebben a formájában jó kísérője a főtt zöldégeknek, hús- és tésztaételeknek. Más márványsajtokkal helyettesíthető.
Tárolása
A sajtot hűvösebb helyen kell tárolni, de szobahőmérsékletűre melegedve érdemes fogyasztani, hogy a teljes aromája érvényesüljön.
(forrás: Kulinária - Európai konyhaművészet, Vince Kiadó)
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Bielefeld, Jochen G.
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)
Megkönnyítjük a sajtvásárlást! Kétszázféle sajt fényképpel, a sajtra vonatkozó adatokkal: honnan...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)
A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Szerkesztő: Justh Szilvia
Kiadó: Vince Kiadó (2008)
Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez...

Szerzők: Teubner, Christian, Dr. Mair-Waldburg, Heinrich, Ehlert, Friedrich-Wilhelm
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2007)
Egy értékes kalauz a sajtok világába, segítség az ízlésnek, az alkalomnak megfelelő sajtok megfelelő...

Szerzők: Waltman, Gerhard, Sieck, Annerose
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)
Egy biblia a sajtimádók számára. Hisz megtalálhatják benne a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető...

Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)
Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Szerző: Paul-Pössler, Ute
Kiadó: Kossuth Kiadó (2005)
A gyönyörű színes képekkel illusztrált kötet megismertet a sajt kultúrtörténetével, bepillantást nyújt a...

Szerző: Bailey, Adrian
Kiadó: Novotrade Kiadó (1991)
Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek,...

Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)
A legjobb sajtféleségek: angol, dán, francia, görög, holland, német, norvég, olasz, osztrák, portugál,...

Szerkesztő: Kerekes Ferenc
Kiadó: Laude Kiadó (2007)
A sajtimádók megtalálhatják ebben a könyvben a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető tudnivalókat...

Szerző: Scholz, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2011)
Aki juhot, kecskét vagy tehenet tart, előbb-utóbb kerülhet abba a helyzetbe, hogy a fölös mennyiségű friss...

Kiadó: Tejipari Vállalatok Trösztje (0)
Egészségesen, finomat tejtermékekből! Krónikások feljegyzéseiből maradtak ránk - már az ókorból - azok a...

Szerzők: Hunyaddobrai Csaba, Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)
A szlovákok nemzeti eledele méltán népszerű nálunk is szaftos ételekhez, például paprikás csirkéhez,...

Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)
Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)
A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Szerző: Dobi Ildikó
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)
Szervezetünknek feltétlenül szüksége van fehérjékre, 'testsúlyunk kilogrammjaiként 1 grammnyira. Nem...

Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)
A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Szerző: Harbutt, Juliet
Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...