roquefort sajt

roquefort sajt
Franciaország leghíresebb kékpenészes sajtja...

Íze éppúgy, mint keletkezésének története - legenda. Nemesen sápadt, zöldeskék erek és foltok tarkítják. Úgy néz ki, mint a márvány.
A roquefort juhsajt - frissen fejt juhtejből. Hagyományos juhtenyésztő vidékről, egy 900 lelkes, kis dél-franciaországi városkából, Roquefort-sur-Soulzonból származik. A kopár Cévennek-hegység széljárta, karsztos felföldjének peremén elterülő vidék ez, ahol csak a tövises bozótok és a caune juhok osztoznak a kopár legelőn, mely azonban pompás ízűvé varázsolja a tejüket. Manapság az Aveyron folyó mentén a tejtermelők, sőt más déli vidékek, még a Pireneusok pásztorai is egy nagy szövetkezeti társaságnak és a Millau valamint Saint-Affrique közötti terület tíz másik sajtkészítő üzemének dolgoznak.
Franciaország - és talán a világ - leghíresebb nemes penészes sajtja érik ezen a vidéken, ami egy, az ősidőkben történt természeti katasztrófának köszönhető: a Combalou mészkőmasszívum pereme beomlott, és gigantikus romhalmaz maradt utána. Belsejében azonban hatalmas üregek keletkeztek. A nedvszívó mészkő 95 százalékos páratartalmat biztosít. A friss levegő a sziklák résein hatol be, a hőmérséklet állandóan egyenletesen 7-10 C-fok - ideális az üregek falát borító penicillium roqueforti számára.
A nemespenésznek legalább három hónapja van, hogy megszője érhálózatát. Bizonyos sajtok esetében a készítők egy egész esztendőnyi haladékot adnak, néha ennél is többet. Minél fiatalabb a roquefort, annál fehérebb, annál kevesebb és annál sötétebb a nemes penész. Ahogy érlelődik, úgy lesz a sajt egyre inkább elefántcsontszínű. A gomba egyre nagyobb területet hódít meg, zöldeskék színű lesz, és teljesen kifejlődik gazdag íze.
Remekül lép frigyre a délvidék természet adta muskotályos boraival, főképpen a muscat de rivesaltes-tal.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
roquefort sajt
Kulinária Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
hírlevél
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!