montsec sajt
queso del montsec
A montsec rusztikus, fahamuval bevont vörösessárga kérgét fehér és zöld színű penészfoltok pöttyözik. A sajt állománya tömör, meglehetősen szemcsés, amely az éleknél lágyabb, krémes. A kecsketej jellegzetes zamata tisztán felismerhető.
Olyan fiatal értelmiségiek alkották meg ezt a sajtot, akik korábbi életformájukat feladva földműves vállalkozásba fogtak. A marhákkal szemben előnyben részesítették a kecskéket, amelyek kevesebb táplálékot és kisebb területet igényelnek, állattartói tapasztalat hiányában is könnyen kezelhetők.
A hagyományos sajtkészítés fogásait a modernmarketingszemlélettel és kereskedelmi tapasztalatokkal kombinálva, a montsec-t 1978-ban vezették be a piacra.
Előállítása Katalóniában jelentős. Egy kg-os korongokban készítik, érlelési ideje 2-3 hónap.