sajt
cheese, formaggio, Kaese, le fromage, queso
Lehetetlen megmondani, hol és mikor fedezték fel a sajtot, de a mezopotámiai pásztorok, akik 10.000 éve háziasították a juhot és a kecskét, majd 2000 évvel később a szarvasmarhát is, valószínűleg készítettek már a tejből sajtot, vagy ha a tej összement, azt fogyasztották. A középkorban a szerzetesek továbbfejlesztették a sajt, mint szükséges húspótó készítését.
A sajtok többsége tehéntejből készül, de léteznek kecske és juhtejből készülők is, a Lappföldön rénszarvastejből, Kínában és Tibetben jak és a zebu tejéből, a Fülöp-szigeteken, Indiában és Olaszországban bivalytejből, Afganisztában és Iránban pedig a teve - sőt, a ló és a szamár - tejéből is készítenek sajtot.
Sajt a konyhában
A sajtot tehetjük levesbe, felfújtba, salátába, pitébe, pizzára, szendvicsre, pástétomba, pirítós kenyérre. Használhatjuk köretként és még sok más célra. A sajt fajtáját az étel származási helye határozza meg, valamint az, hogyan viselkedik a sajt főzés közben.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerkesztő: Justh Szilvia
Kiadó: Vince Kiadó (2008)
Spanyolországban tapas néven a jellegzetes mediterrán kis előételeket, sör- és borkorcsolyákat emlegetik. Ez...

Szerző: Ettl, Alexander
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)
Vajon milyen is a sajtok világa? Azt mindenki tudja, hogy a sajt tejből készül, de hogy miképpen lesz a tejből...

Szerző: Donhauser, Thomas
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)
A közös sütésnek-főzésnek mindig különös varázsa van, mert összekapcsol két élvezetet, a játékot és...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)
A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

Szerzők: Teubner, Christian, Dr. Mair-Waldburg, Heinrich, Ehlert, Friedrich-Wilhelm
Kiadó: Aréna 2000 Kiadó (2007)
Egy értékes kalauz a sajtok világába, segítség az ízlésnek, az alkalomnak megfelelő sajtok megfelelő...

Kiadó: Tejipari Vállalatok Trösztje (0)
Egészségesen, finomat tejtermékekből! Krónikások feljegyzéseiből maradtak ránk - már az ókorból - azok a...

Kiadó: Podravka Élelmiszeripari Vállalat (1982)
Több mint húsz év telt el azóta, hogy a Vegetá-t, a Podravka gyár e népszerű ételízesítőjét ajánlottuk...

Szerzők: Hunyaddobrai Csaba, Hargitai György
Kiadó: Totem Plusz Kiadó (2006)
A szlovákok nemzeti eledele méltán népszerű nálunk is szaftos ételekhez, például paprikás csirkéhez,...

Szerző: Lévai Vera
Kiadó: Minerva Kiadó (1980)
A korszerű táplálkozást célozza ez a szakácskönyv, amely a gyümölcsök új vagy kevésbé ismert...

Szerző: Daiber, Claudia
Kiadó: Cser Kiadó (2008)
Ez a könyv, eltérően a témában megjelent hasonló kiadványoktól, jóval többet kínál egy puszta...

Szerzők: Waltman, Gerhard, Sieck, Annerose
Kiadó: Alexandra Kiadó (2006)
Egy biblia a sajtimádók számára. Hisz megtalálhatják benne a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető...

Szerző: Harbutt, Juliet
Nélkülözhetetlen útmutató a világ sajtjaihoz mire ügyeljünk a vásárláskor, hogyan tároljuk, készítsük...

Szerkesztő: Dei, Serena
Kiadó: Alexandra Kiadó (2004)
Franciaországot mindig is a sajtok szülőhazájának tekintették, hiszen ízlésnek és ízlelésnek megfelelő...

Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2005)
A legjobb sajtféleségek: angol, dán, francia, görög, holland, német, norvég, olasz, osztrák, portugál,...

Szerkesztő: Kerekes Ferenc
Kiadó: Laude Kiadó (2007)
A sajtimádók megtalálhatják ebben a könyvben a legismertebb sajtokat a-tól z-ig; alapvető tudnivalókat...

Szerző: Dobi Ildikó
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)
Szervezetünknek feltétlenül szüksége van fehérjékre, 'testsúlyunk kilogrammjaiként 1 grammnyira. Nem...