pecorino sajt

fiore sardo, latiale, pecorino romano, pecorino sardo, pecorino siciliano, pecorino toscano

pecorino sajt
Egy sajt, mely Olaszországban mindenütt kapható...

Senki nem írja elő a tejüzemeknek és a parasztoknak, hogyan kell készíteni. Következésképpen a lehető legkülönfélébb változatok léteznek. Van friss és érett, enyhe és csípős.
Szorosabb értelemben véve azonban a pecorino juhtejből készülő kemény sajt. Legismertebb képviselői éppen ezért Közép- és Dél-Olaszországból, Szardiniáról és Sziciliából valók, ahol nagy birkacsordák legelnek.
A tejhez fermentumot adnak, ettől egykettőre alvadék keletkezik. A sajtkészítők rendszerint búzaszemnyire aprítják fel az alvadékot. Utána felmelegítik, majdnem 50 C-fokra, és henger alakú formákba kerül - ezeket a kosarakat Szardínia szigetén fonják. Az érés, miközben a pecorinót rendszeresen lemossák sós vízzel, és forgatják, több mint nyolc hónapig tart.
Amikor a sajt beérett, héját, amely általában sötét és kemény, megolajozzák. Világos, néha szürkés belseje kellemesen pikáns zamatú.
Legismertebb képviselői a pecorino romano (vagy latiale), az olaszországi Lazio és Szardínia tartományokban készített juhsajt. Néhány hónapig érlelik ezt a karakterét illetően tömör, kemény kérgű, pikáns és sós sajtot, amely egyaránt alkalmas asztali fogyasztásra és ételízesítésre.
A pecorino toscano az olasz Toszkána tartományban készített édes, finom, enyhén kesernyés aromájú, frissen fogyasztott juhsajt.
A pecorino siciliano sárgásfehér kemény sajt juhtejből, íze pikáns.
A pecorino sardo(vagy fiore sardo) a fiore sardo és a pecorino romano nevű sajt más megnevezése.
A fiatal (két hónapi érlelés után) pecorinót asztali vágható sajtként, az érett pecorinót reszelve fogyasztják. Dél-Olaszországban ezt az érett pecorinót használják parmezán helyett.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kulinária Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
lexikon
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!