brie sajt

brie sajt
Krémes, gyümölcsre emlékeztető ízű, fehérpenészes francia lágy sajt...

Franciaországban már nagyon régen készítik, a 16. században már említés történik róla. Fő gyártó helye az Ille-de-France vidéke.
A "legenda" szerint a bécsi kongresszuson a Napóleon legyőzését ünneplő diplomaták Talleyrand javaslatára a brie sajtot kikiáltották a sajtok királyának.
A nagyon keresetté vált brie-t a parasztgazdaságok mellett a nagyobb tejgazdaságok is gyártani kezdték. A 20. század elejétől készül fehér bevonattal. Zsírtartalma 40%, összetételét törvény szabályozza. Lapos 20-30 cm átmérőjű korongokban kerül forgalomba.

Kétféle brie sajt eredetvédett: a Brie de melun - zsírtartalma minimum 45%, nyers tejből készítik. 4-10 hétig érlelik. A fehérpenész bevonatot pirosas-barnás rúzsbevonat szövi át. Aromája erőteljes - és a Brie de meaux - ugyanúgy nyerstejből készül, és a zsírtartalma is azonos. Aromája enyhébb.

Konyhai felhasználás

Elsősorban csemegeként fogyasztjuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kulinária Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
google+
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!