kenyér

bread, Brot, le pain, pan, pane

kenyér
Évezredeken át az emberiség nagy részének alapvető és gyakran egyetlen élelmiszere volt...

A ma fogyasztott kenyér valószínűleg az emberiség első kelesztéssel készült étele, mely eljárásra, minden bizonnyal véletlenül jöttek rá eleink az első "elő-kenyér", a hamuban sült pogácsa készítésekor.
A jó, rugalmas, boltozatos kenyér, magas sikértartalmú (növényi fehérje), az ún. kenyérbúza lisztjéből készül. Kelesztés közben a sikér vizet vesz fel és megduzzad. Ez adja a kenyér "tartását". A liszt és a kenyér színe is a lisztben benne lévő korpa mennyiségétől függ - így készülhet fehér, félbarna és barna kenyér.
Az ún. házikenyérhez kevés rozslángot (fehér rozsliszt) adnak, a kellő savanykás íz kialakítása érdekében, a kovásszal való kelesztés ízletesebbé, míg a komlós korpalével való dagasztás tartósabbá teszi a kenyeret. A kenyértésztába gyúrt főtt krumpli ízfokozó és meggátoltja a kenyér gyors kiszáradását.
A rozslisztből készült kenyér, különböző mértékben, de mindig barna, tömörebb állagú, savanykás. Az oroszok által méltán kedvelt tégla alakú fekete kenyér, teljes kiőrlésű rozslisztből készül. Alacsony sikértartalma miatt kelesztéskor annyira meglágyul, hogy csak tepsiben süthető.
Árpából és kukoricából csak ínséges időkben sütöttek kenyeret, mert a kelesztéskor, alacsony fehérjetartalmuk miatt megfolyósodnak, csak tepsiben süthetők és hamar kiszáradnak.

A Magyarországon kapható fontosabb kenyérfajták jellemzői

Fehér kenyér - 100 %-ban fehér búzalisztből készül kovásszal, vagy helyettesítő kovászkészítménnyel, kovászos technológiával. Bele fehér, laza szerkezetű, héja aranyos sárga színű.
Félbarna kenyér - 15 % világos rozslisztből és 85 % félfehér kenyérlisztből készül, a fehér kenyérrel azonos technológiával.
Burgonyás kenyér - kovászos technológiával készül, a fehér búzaliszthez főtt burgonyát adnak.
Rozskenyér - általában lisztkeverékből készül, de a rozsliszt meghaladja a 40 %-ot. Természetesen ennél nagyobb rozsliszt tartalommal is készülhet.
Graham kenyér - nem őrölt, hanem darált gabonából készül. Erjesztés nélkül készülő kenyér. Tápértéke általában magasabb, mint a többi kenyérnek. A felhrasznált gabona lehet búza, rozs, vagy búzaliszt kukoricaliszttel keverve.
Teljes kiőrlésű kenyér - teljes kiőrlésű gabonalisztből készül. Ezekben a lisztekben benne van a szemből a magbél, a csíra és a maghéj is.
Tönkölykenyér - tönkölybúzaliszt felhasználásával készül. Ennek a lisztnek sokkal magasabb a fehérjetartalma, mint a búzalisztnek. Általában keverik rozsliszttel, vagy búzaliszttel.

Tárolása

Néhány napig a konyharuhába csavarva a kenyértároló is megteszi, hosszabb távon alaposan becsomagolva a mélyhűtőben tárolhatjuk. Utóbbi esetben fontos, hogy fogyasztása előtt várjuk meg, míg magától kiolvad, s ne mikróban olvasszuk ki.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Sütemény Sütemény
Szerző: Patmore, Emma
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

Ez a kis kézikönyv 120 különleges, mégis egyszerű édes és sós sütemény receptjét tartalmazza. Már akkor...

Sütés lépésről lépésre Sütés lépésről lépésre
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2007)

Hogyan nem szárad ki a piskóta? Mivel tölthetők a tejszínes torták? Hogyan kell könnyű túrótortát sütni?...

Világkonyha Világkonyha
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A több mint 600 ételreceptet tartalmazó praktikus könyv segítségével a sütés-főzés már nem is lehetne...

A sütés öröme A sütés öröme
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2009)

A sütés öröme alapszakácskönyv mindazok számára, akik szeretnek sütni, és azoknak is, akik még csak most...

Házi pékség Házi pékség
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2001)

A mai gyerekek talán nem is nagyon hallottak róla, hiszen a kenyérsütés fáradságos munkáját ma már kevesen...

A dió A dió
Szerző: Eisenstock Ildikó
Kiadó: Cser Kiadó (2010)

A kötetben a dió leírásán, termesztésén, betakarításán kívül sokféle receptet is találhatunk. Többek...

Falusi ízek Falusi ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Ez a könyvecske válogatás több nemzet hagyományos vidéki ételeinek legjobb receptjeiből. Találhatnak benne...

Kenyérsütés mesterfokon Kenyérsütés mesterfokon
Szerző: Glezer, Maggie
Kiadó: Alexandra Kiadó (2011)

Maggie Glezer okleveles pék és szakíró könyve hiánypótló mű azok számára, akik a kenyérsütést...

Modern mediterrán konyha Modern mediterrán konyha
Szerző: Balashova, Elena
Kiadó: Kossuth Kiadó (2011)

Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban, Észak-Afrikában, Törökországban, a...

100 újabb recept kenyérsütő gépekhez 100 újabb recept kenyérsütő gépekhez
Szerző: Bellefontaine, Jacqueline
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

A házi kenyérsütő gépek megjelenésével a frissen sült kenyér imádóinak sokkal könnyebb dolga lett. A...

...és egyszerűen csak főzz! ...és egyszerűen csak főzz!
Szerző: Oliver, Jamie
Kiadó: Park Kiadó (2004)

Jamie Olivernek, Anglia szakácskedvencének első, magyarul megjelent könyvével beköltöznek konyhánkba a The...

Házi kenyerek Házi kenyerek
Szerző: Agrech, Martine
Kiadó: Officina '96 Kiadó (2009)

A frissen sült kenyér illatára ébredni fantasztikus érzés, és immár nem megvalósíthatatlan álom. Csupán...

300 recept kenyérsütő géphez 300 recept kenyérsütő géphez
Szerzők: Cadiou, Yvan, Le Hingrat, Cécile, Cousin, Christel, de Marin, Sandra
Kiadó: M-Érték Kiadó (2009)

Íme egy 300 receptet és ugyanannyi ételfotót tartalmazó könyv, amely sós és édes kenyerek, édes kelt...

A legfinomabb kenyerek, péksütemények és kelt tészták A legfinomabb kenyerek, péksütemények és kelt tészták
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2012)

A sorozat Frank Júlia, a legismertebb magyar szakácskönyvíró legfinomabb receptjeiből ad válogatást.

155 étel kemencében 155 étel kemencében
Szerző: Bártfai László
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (2008)

A kemencében sütött-főzött ételeknek különösen jó ízük van, a zárt forró levegőben az étel...

550 remek recept 550 remek recept
Szerző: Halmos Mónika
Kiadó: Food Time Kiadó (2004)

Az 550 remek recept igazi könyvcsemege kezdő és gyakorló háziasszonyoknak egyaránt. A szerzők a könyvben...

Mindennapi kincsünk, a kenyér Mindennapi kincsünk, a kenyér
Kiadó: Alexandra Kiadó (2013)

Bevásárlólistánk állandó szereplője, naponta fogyasztjuk sósan vagy édesen, hidegen vagy melegen,...