bagett

francia kenyér, hosszú kenyér

bagett
A baguette - a hosszúkás formájú kenyér - Franciaország valamennyi vidékének legjellemzőbb különlegessége...

Friss bagett nélkül nincs francia konyha.
Étteremben éppúgy, mint az otthoni étkezéseknél először mindig a kenyér kerül az asztalra. Ezzel azonnal elnyomhatja legkínzóbb éhét az ember, ha akarja. Igazi jelentősége azonban abban van, hogy körítése lehet bárminek - az előételtől az utóételek között felkínált sajtig. Emellett jó arra, hogy valamit rátegyenek, valamivel megkenjék, ha nincs más harapnivaló.
Míg a canapék aprócska, nyitott vendégváró szendvicsek, addig a hatalmas fél bagettek - megrakva mindenféle finomsággal - jól jönnek a mindig sietőknek és a gyakran az utcán étkező turistáknak egyaránt.
Pedig a bagett nem is olyan régi találmány. Hogy milyen módon kell elkülöníteni a gabonától a korpát, hogy fehér kenyér születhessen, csak a Napkirály idején jöttek rá. XIV.Lajos finom, fehér, búzalisztből sült kenyeret kívánt enni, aminek elkészítésekor a kovászhoz eleinte sörélesztőt adtak, ettől a kenyérnek szebb lett a héja, hosszúkás alakúra formázták és behasogatták a tésztáját.
Éppen ropogós héja emelte az élvonalba a bagettet és napjainkban is a héj a minőség kritériuma: elsősorban aranyszínű, legfeljebb világosbarna lehet. A kenyérbél struktúrájának pedig egyenletesnek kell lennie.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kulinária Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
recept beküldése
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!