szezámolaj
Jellegzetességei
Egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavat egyforma mértékben tartalmaz. Intenzív íze miatt csak néhány cseppet használjunk belőle, ízesítésre.
Különböző típusai kaphatók a sűrű, barna, pirított szezámmagból készült olajtól - amelyet a kínaiak inkább fűszerezéshez használnak, mint sütéshez - a halványsárga olajig, mellyel a legtöbbször indiai és közel-keleti fogásokat készítenek.
Konyhai felhasználása
A szezámolajban az a csodálatos, hogy nemcsak párlatlanul diószerű aromájával ízesíti az ételt, de kiemeli a többi fűszer aromáját is. A hirtelen sültekhez, grillezett ételekhez, a halhoz vagy metélthez kizárólag a sütés végén adjuk, mert nem bírja a hőt.
Érdemes enyhébb olajokkal keverni (például 1/3-2/3 arányban olívaolajjal).
Tárolása
Hamar megsavasodik, de felnyitás után, fénytől védve 1 hónapig eláll.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Iburg, Anne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2006)
A legismertebb olajok és ecetek a világon - Mindaz, amit származásukról, gyártásukról, különleges...

Szerző: Ridgway, Judy
Kiadó: Glória Kiadó (2004)
Az egészséges élet szempontjainak figyelembevétele egybeesett azzal, hogy feléledt az érdeklődés a kisebb...

Szerző: Bänzinger, Erica
Kiadó: Cser Kiadó (2004)
Mi lenne a mediterrán konyhából olívaolaj nélkül? Szinte elképzelhetetlen! Az olívaolaj az egész mediterrán...