olívaolaj

olívaolaj
Az olajbogyókból kipréselt sárgálló olaj, melyet a mediterrán konyhában a sütés-főzéshez szükséges zsiradékként használnak. Számos élettani előnye miatt a használata nálunk is egyre terjed...

Konyhai felhasználása

A mediterrán konyhában úgy használják, ahogy az északabbra fekvő országok a növényi olajat vagy a vajat. Sokféle módon alkalmazzák. Esetleg egyszerűen csak belemártogatják a kenyeret, vagy a tálalás előtti utolsó simításként megpermetezik a bonyolult fogást.
Legalapvetőbb felhasználási módja, amikor a sütés közvetítő eszközeként pirításhoz, grillezéshez vagy kisütéshez bevonjuk vele az ételt. A legtöbb ember az effajta szakácstevékenységhez közönséges olajat választ, de ha megengedhetjük magunknak, próbáljuk ételünket megkenni extraszúz olívaolajjal, és ízleljük meg a különbséget.
Vannak olyan hiedelmek, hogy az olívaolaj nem bírja ki, hogy többször süssenek ki benne ételt. Valójában az olívaolaj füstképzési pontja ugyanaz, mint a kukoricaolajé, és egy fritőzben ugyanúgy használható. De nem törik meg olyan hamar, és gyakrabban felhasználható. Fontos, hogy ne hagyjuk túlmelegedni, és szűrjük át használat után.
Az olívaolaj használható ételek fűszerezésére is vagy öntet összetevőjeként semleges fogásokhoz, például zöldségekhez, főtt tésztákhoz és salátához. Ez az, ahol egy extraszűz olívaolaj teljes ízvilága érvényesülhet.
A nyers olívaolajat általában salátákban használhatjuk, mert az öntetetnek gyümölcsös ízt kölcsönöz. A különböző ízvilágú olajok eltérő eredményre vezetnek, és érdemes kísérletezni többfajta olajjal, ecettel és citromlével, hogy a különböző salátaféleségekhez való öntetek választékához jussunk.
Természetesen az olívaolaj alapul szolgálhat a majonéz készítéséhez is. A Földközi-tenger körül és Kaliforniában az olívaolajat magában is használják szószként.
A húst vagy a csirkét próbáljuk meg grillezés után megpermetezni egy kis extraszűz olívaolajjal és némi citromlével. Nagyszerű eredményhez jutunk. Közvetlenül a tálalás előtt olívaolajat adhatunk az olyan hagyományos fogásokhoz, mint a gazpacho, a ribollita vagy a ragu. Az étel hője kihozza az olaj ízét, amely azután összekeveredik a fogás ízével.
Nem nagyon régóta vezették be azt az újítást, hogy aromásítják az olajokat. Ez érdekes dimenziókkal gazdagíthatja főztünket. Használhatjuk rövid lejáratú tartósítószerként fűszeres vagy zöldfűszeres olajbogyókhoz, pirított zöldségekhez, erdei gombákhoz vagy kecskesajthoz.

Tárolása

Hűtőben tartani tilos, ott hamar élvezhetetlenné válik. Az olívaolajat és termékeit hűvös, sötét helyen tároljuk. Ha a gyakran mutatós üvegeket a tűzhely közelében szeretnénk tartani, mindenképpen lehetőség szerint a leggyorsabban használjuk fel. Az olívaolajat nem szükséges hűtőszekrényben tárolni. Valójában, ha ezt tesszük, az olaj elkezd megdermedni, sűrűvé és zavarossá válik. Ez azonban nem árt neki. Amint felmelegszik, újra átlátszó és folyós lesz. Ha megfelelő körülmények között tároljuk, a bontatlan üvegnek el kell állnia a szüreteléstől számított kb. egy évig. Az orrunk azonnal jelezni fogja, amikor eléri azt a pontot, hogy nem szabad felhasználnunk. A romlott olajnak nagyon jellegzetes, kellemetlen szaga van. A borral ellentétben az olaj nem érlelődik az üvegben.
Bölcs dolog nem téveszteni szem elől a népszerű mondást, miszerint a bor öregen, az olaj fiatalon élvezetes.

Vásárlási tanács

Igyekezzünk olyan helyen vásárolni, amelynek megfelelő a forgalma, hiszen nyilván nem szeretnénk hosszú ideig álló olajat. Tartsuk szem előtt, hogy az északi féltekén az új idénybeli olaj február-március körül kezd megjelenni az üzletekben, attól függően, hogyan mozogtak az előző évi szállítmányok.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció