portói bor

portói bor
Híres minőségi portugál vörösbor

A portugálok ritkán isznak portóit - különleges esemény kell hozzá, például karácsonykor vagy egyéb ünnepek alkalmával nyitnak ki egy palackot.
A portói - miként más minőségi borok is - azért olyan rendkívüli minőségű, mert már önmagában kiváló és optimálisan érett a szüretelt szőlő is.
A rengeteg fajta közt öt vörösborszőlő fajta játssza a főszerepet: touriga nacional, touriga francesca, tinta roriz, tinta barroca és a tinto cao.
A szüret általában szeptember végén kezdődik, amikor a szemek potenciális alkoholtartalma eléri a 14 térfogatszázalékot.
A bor készítése három szakaszban megy végbe
: a szemek őrlése, a cefrésítés és a brandyvel való erősítés. A három közül legfontosabb a cefrézés vagy macerálás. Ez alatt a portói esetében legfeljebb 48 óra leforgása alatt az erjedő bor kioldja a szőlőhéjból az aromát, a színezéket és a csersavat. Hagyományosan ez a folyamat nagy, lapos kőkádakban megy végbe. A tartályhoz képest itt a felület sokkal nagyobb, ettől nagyobb területen érintkezik a lé és a héj, az erjedési hőmérséklet mégis korlátozott marad. Ha másfél-két nap elteltével a bor már félig megerjedt, óvatosan lefejtik és 77%-os, fiatal semleges ízű brandyvel keverik. 20 térfogatszázalék alkoholtartalom mellett az erjedési folyamat megáll és a portói bor megőrzi természetes édességét.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
portói bor
Kulinária Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
szótár
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!