kókusztej

kókusztej
Nem az, amire gondolsz. Nem a kókuszdió belsejében található színtelen folyadék...

Hanem a nyersen lereszelt kókuszhús kipréselt, kisajtolt leve. Az első préselés sűrű, olajos folyadékot ad, ezt nevezzük kókuszkrémnek, míg a második jóval hígabb, ez a kókusztej.

Házi előállítása

A kókusztejet és -krémet könnyű házilag lecsapolni: azzal kezdjük, hogy a kókuszdió felszínén két színes csíraszembe lyukat furunk. Egyik kezünkben tartjuk a kókuszdiót, a másikkal kalapáccsal vagy más ütővel keményen ütögetjük a külső héját. Ettől a kókuszdió szabályosan szétnyílik. (Ha nem akar könnyen kettérepedni, 15 percre tegyük be langyos, 150 fokos sütőbe. A repedésnek lehűlés közben kell bekövetkeznie. Ha még mindig nem válik ketté, üssünk rá kalapáccsal.) Használjunk kókuszkaparót (hiramne), ha van ilyen szerszámunk. Egyébként a húst kiszedjük a héjából, levagdossuk a kemény barna külső héját, és a hústvagy kézzel lereszeljük, vagy turmixgépben felaprítjuk. A kókuszreszeléket 1,25 dl forró vízzel elkeverjük, és 5 percig állni hagyjuk. A keveréket muszlinnal bélelt szitán átszűrjük, majd a muszlint labdává gyűrjük és kinyomjuk a maradék folyadékot. Ez lesz a sűsű kókusztej. Az eljárást újabb 2,5 dl vízzel megismételjük, ebből kapjuk a hígabb kókusztejet. Összesen 1,25 dl sűrű és 2,5 dl híg kókusztejet kapunk így.

Konyhai felhasználása

Általában a wokban készíthető ázsiai, távol-keleti ételek alkotórésze.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
kókusztej
Hozzávalók Werle, Louke, Cox, Jill
Hozzávalók
(Vince Kiadó, 2006)

A Hozzávalók - Főzési alapanyagok nagykönyve alapmű minden főzni szerető háziasszony vagy férfi számára, de nem nélkülözhetik a szakácsok és más szakemberek sem. A több mint 2000 színes fotót és a hozzájuk tartozó leírást... bővebben...
szólj hozzá, értékelj
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!