pezsgő

champagne, Champagner, champán

pezsgő
Kedvelt, különleges alkalmakra tartogatott ünnepi italunk. Minden ünnep, minden bál, minden különleges - hivatalos, vagy családi - alkalom fényét csak emeli a pezsgő

Mi is a pezsgő?
A pezsgőkészítés csak a parafa dugó feltalálása után vált lehetővé. Erjedésben lévő bort töltöttek palackba és az erjedés befejeződéséig termelődő szén-dioxid a palackban maradt. A seprőt úgy távolították el, hogy a szénsav nagy része megmaradt. Amióta ez a technikai eljárás megszületett, azóta semmiféle társadalmi vagy gazdasági változás nem árthatott a leghíresebb habzóbornak. Gyakran el is felejtik, hogy valójában ez is bor, méghozzá Franciaország legészakibb vidékein termő szőlők bora. A termőterület és az előállítás módja rengeteg árnyalatot kínál.

Hogyan igyuk?
Nincs még egy bor, melynek ennyi variációs lehetősége volna. Mindegyik más ízű. Van karcsú és telt, gyümölcsös és virágillatú, friss és érett, egyoldalú és komplex, édes és csontszáraz, fiatal és kifejlett. S mint mindenben van jó és rossz, finom és banális, harmonikus meg érdes, drága és olcsó. Egyes pezsgők aperitifnek valók, mások rákokhoz illenek. Egyesek a halakhoz és fehér húsokhoz mennek, néhány más fajta pedig kifejezetten desszerthez dukál.
Ahogy a gyöngyöző ital hívei állítják: pezsgőt minden alkalomhoz - de mindig csak a megfelelőt!

Termőterülete
A 25.000 hektáros, pezsgőhöz szőlőt termő vidék túlnyomó része Marne és Aube tartományban található. Ásványokban gazdag mészköves talaj és hűvös éghajlat ad frissességet, gyümölcsösséget, finomságot a két vörösborszőlő-fajtának a pinot noirnak és a pinot meuniernek, valamint a fehérbort adó chardonnay-nak. A legtöbb champagne-i szőlőtermesztő kereskedőházaknak, szövetkezeteknek értékesíti a leszüretelt termést, amelynek árát nagymértékben befolyásolja, hogy a termőhelyek elnyerték a legjobb minősítésnek számító grand cru vagy premier cru besorolást.

Felfedezője
Dom Pérignon, az hautvilliers-i apátság híres pincemestere fejlesztette ki véletlenül. Vastag falú üvegpalackokba töltötte a még nem teljesen kierjedt bort és parafa dugóval zárta be. Néhány hónap múlva, amikor a karácsonyi vacsorához kibontott egy palackot meglepetten tapasztalta, hogy a szájában buborékok pattannak szét. "A csillagokat iszom!" - kiáltott fel.

Előállítása
Amikor szeptember végén kiadják a szüretengedélyt sietni kell, mert a szőlőszemek nem oxidálódhatnak, s a piros szőlőszemek sem adhatják át színüket a mustnak. Csak 100 liter mustot szabad 160 kg szőlőből kisajtolni. A sajtolást a szeszes erjedés követi ellenőrzött hőmérséklet mellett. Ebből lesz az alapbor.
A pezsgőhöz a különböző fajtájú és évjáratú, különböző termőhelyekről szüretelt borok vegyítésével cuvée-t kell készíteni és palackozni, kivéve, ha évjáratos pezsgőről van szó. Ennek jellegén és változatlan minőségén múlik a márka sikere és a pincészet hírneve is. Mindegyik üvegbe 24 gramm cukor, valamint tenyésztett élesztő kerül. Az üvegeket ezután drótkoronás dugóval lezárják. A szüretet követő tavaszon kezdődhet a második, ún. palackos erjesztés, melytől a bor végre pezsegni kezd. A közönséges pezsgőnek egy évig, az évjáratos pezsgőnek legalább három évig kell tovább erjednie.
Miután a seprőt az üveg nyakába rázták, eltávolítják. Merítéses eljárással gyorsan lefagyasztják, ezáltal az üveg nyakában lévő seprőből jégdugó lesz, amit a szénsavnyomás kilő a palackból helyet csinálva a cukrozott bornak, melyet végső fázisként töltenek a palackokba.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kulinária Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
könyvek
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!