ásványvíz

ásványvíz
Magyarország fontos kincse a mindennap fogyasztott ásványvíz...

Az ásványvíz olyan víz, amely ásványokat és egyéb oldott anyagokat tartalmaz, amelyek sajátos ízt és gyakran gyógyhatást kölcsönöznek neki. Mélyen fekvő, szennyezetlen rétegekből kerül a felszínre. A természetes ásványvizek összes oldott ásványianyag-tartalma legalább 1000 mg/l, vagy az oldott összes szilárd ásványianyag-tartalma 500-1000 mg/l között van.
Az ásványvíz tartalmazza az alább felsorolt aktív biológiai anyagok valamelyikét:
Lítium-,szulfid-, nátrium-, magnézium-, kalcium-, bromid-, jodid-, fluorid-iont , ként vagy metakovasavat.
Jellegük szerint főleg kalcium-, magnézium-, nátrium-hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos, fluoridos vizek, illetve ezek változatai.
Az elfogyasztott víz többszörös körforgásban lép kölcsönhatásba a testszövetekkel, az ásványvizek így fejtik ki jótékony hatásukat. (Például egy felnőtt ember agyán 1400 liter víz halad át egy nap, a vesét pedig 2000 liter víz mossa át.) A szervezetnek számos olyan anyagra van szüksége, amelyet nem biztos, hogy felveszünk a táplálékkal együtt, de megtalálható az ásványvízben.
Az ásványvízforrások mellett - azok gyógyhatásának köszönhetően - gyakran nőttek ki fürdők, üdülőhelyek. Magyarország a világ egyik ásványvízforrásokkal és felszínre hozható ásványvízvagyonnal leginkább megáldott része. Jelenleg több mint száz kút és forrás ad elismert természetes ásványvizet, és ezek közül mintegy 50-nek a vizét palackozzák is. A világon több mint 3000 ásványvízmárka van forgalomban. Nagyon sok magyar és külföldi palackozott „ásványvíz” nem felel meg az ásványvíz követelményeinek (feliratuk téves), mert csak forrásvíznek, ivóvíznek tekinthetők. Mesterségesen is állítanak elő ásványi és egyéb anyagokkal dúsított vizet, szoros értelemben azonban ezek sem tekinthetők ásványvíznek.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Gyerekzsúr Gyerekzsúr
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2006)

Hogyan rendezzünk gyerekzsúrt? Mit adjunk a vendégeknek, mit adjunk a vendéggyerekeknek? A könyv kitér a...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Likőrök Likőrök
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

Egyáltalán nem nehéz saját kezűleg elkészíteni olyan klasszikus likőrt, mint a tojáslikőr, vagy a ma oly...

Klasszikus koktélok Klasszikus koktélok
Szerző: Schmoeckel, Peter
Kiadó: Magyar Könyvklub (2002)

Könyvünk elsősorban az igényes vendéglátóknak, a műkedvelő mixereknek szól de a haladók is találnak benne...

Főzzünk ma oroszul! Főzzünk ma oroszul!
Szerző: Komarovszkaja, Ljudmilla
Kiadó: Kossuth Kiadó (1989)

Akit életében akár csak egyetlenegyszer az a szerencse ért, hogy vendégként leülhetett egy orosz család...

Koktélok New Yorkból Koktélok New Yorkból
Szerző: Berk, Sally Ann
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

A világ legjobb italait még mindig New York legendás bárjaiban szolgálják fel. Ez a koktélkönyv, a maga 1300...

Balatoni borok Balatoni borok
Szerző: Laposa József
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
Koktélok ezüstkönyve Koktélok ezüstkönyve
Szerző: Bardi, Carla
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Ezernél is több kitűnő recept minden évszakban, minden alkalomra. Aperitifek, long drinkek, erős koktélok,...

Gyógyteák Gyógyteák
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (0)

E kis kézikönyvben mindenki ezerféle bajra talál magának gyógyteát: emésztési és menstruációs zavarokra,...

Francia pezsgők Francia pezsgők
Szerző: Bichel, Rolf
Kiadó: Kossuth Kiadó (2001)

A pezsgők szerelmesei jól ismerik hazájuk pezsgőit, de a francia pezsgők között nem mindig ismerik ki magukat....

Prágai kocsmakalauz Prágai kocsmakalauz
Szerző: Hagymásy András
Kiadó: Alinea Kiadó (2008)

Könyvem személyes élmények, tapasztalatok alapján készült, s azon túl, hogy reményeim szerint kellemes...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

A bor A bor
Szerző: Dominé, André
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A bor életérzés: az ízletes szőlőlé évszázadok óta az öröm és az élvezet jelképe. Ízbeli...

Borsznobok szótára Borsznobok szótára
Szerzők: Kamp, David, Lynch, David
Kiadó: Athenaeum 2000 Kiadó (2010)

"Borsznob." Már maga az elnevezés is különcködő. Ha ezzel a végletesen sznob sznobériával találkozik az...

Forró italok Forró italok
Szerző: Borbély László
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A fiatal színész szerző különleges forró innivalók készítésének, keverésének avatott ismerője. Több...

Házi sörfőzés Házi sörfőzés
Szerző: Vogel, Wolfgang
Kiadó: Mezőgazda Kiadó (2015)

Ez a könyv azoknak szolgál segítségül, akik kedvtelésből próbálnak sört készíteni. A teljesen kezdők...

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

Kapcsolódó cikkek