rozébor

rosé wine, Roséwein, vin rosé, vino rosado, vino rosé

rozébor
Vörösborszőlő fajtákból készített, kellemes rózsaszínes színárnyalatú bor

A vörösborokat un. héjon erjesztéssel készítik. A héjon tartás szándékos lerövidítésével halványabb színű, más karakterű borokat lehet készíteni. A rozéborok maximum 1-2 napig erjednek héjon, majd a még erjedő mustot a fehérborokhoz hasonlóan erjesztik tovább. A magasabb színanyagtartalmú kék szőlőkből készülő rozéborok esetében a feldolgozás a fehér szőlőkhöz hasonlóan gyors is lehet, már a préseléssel elegendő színanyag jut a mustba, nem szükséges a héjon erjesztés.
A rozéborok jellegükben inkább a fehérborokhoz állnak közelebb. A jó rozé friss, gyümölcsös aromájú, teljesen száraz, szép savakkal, csillogó halvány színnel.

Mihez igyuk?
Egyes hideg és meleg előételekhez, barna húsú halakhoz, sültekhez, paprikásan elkészített borjú ételekhez, sertéshúsokhoz, felvágottakhoz, krémlevesekhez, illetve sós meleg tésztákhoz adhatjuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció