likőr

licor, Likör, liqueur, liquore

likőr
A likőrök édes alkoholos italok, melyeket általában digestive-ként fogyasztunk...

A likőrök általában 20-40 térfogatszázalék alkoholt, természetes zamat és ízanyagokat, vizet és 18-60 térfogatszázalék cukrot tartalmaznak.
A jó minőségű, márkás likőrök szinte kivétel nélkül titkos receptek alapján készülnek. Az állandó jó minőséget az előállítás precizitása és a jó minőségű természetes alapanyagok használata biztosítja - fontos jelentőséggel bír a felhasznált alkohol (párlat) minősége is. Érlelési idejük is hosszabb, mint a kommersz likőröknél.
A likőrök legtöbbjénél van egy úgynevezett vezető íz, ami kiemelkedik a többi íz közül, melyeknek csak a harmonikus ízhatás biztosításában van szerepük.
A vezető íz alapján megkülönböztetünk - keserű - gyógynövény- fűszer- gyümölcs- emulziós - whisky és krém likőröket.

A keserű likőröknek magasabb az alkohol és alacsonyabb a cukor tartalmuk, jellegzetességük a keserű íz - Unicum, Hubertus, Jaegermeister.
A gyümölcs likőröknek mind az alkohol, mind a cukortartalmuk közepes.
Az emulziós likőröket a magas cukor és alacsony alkoholtartalom jellemzi (pl. tojáslikőr).
A csokoládé, kávé, vanília alapú likőrök alkoholtartalma alacsonyabb, cukortartalma magasabb, mint az emulziós likőröké.
A Créme de kifejezés az ízesítés fokozott intenzitására utal. A magas cukortartalom miatt ezek a likőrök általában olajsűrűségűek.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Gyümölcs- és zöldséglevek, hűsítők, italok, szörpök és teák Gyümölcs- és zöldséglevek, hűsítők, italok, szörpök és teák
Szerzők: Schveiger Ágnes, Szalay Olga, Tordai Mária
Kiadó: Ceres Kiadó (1985)

Az alkimisták aranyat akartak elővarázsolni, a mai konyhaművészet szerényebb: sűrített napfényt,...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Likőrök Likőrök
Szerző: Dr. Oetker
Kiadó: Grafo Kiadó (2005)

Egyáltalán nem nehéz saját kezűleg elkészíteni olyan klasszikus likőrt, mint a tojáslikőr, vagy a ma oly...