Vinsanto

Vinsanto
A Vinsanto borok hazája Toszkána...

 A Vinsanto nem egy bizonyos bor, hanem a toszkán borvidék területén előállított jó minőségű általában fehérborok egyrészét nevezik vinsanto-nak.
Főleg édes borok (de van száraz változata is), borostyánsárga színűek.
Elkészítésükhöz gondosan válogatott szőlőt használnak. A gyümölcsöt a szabad levegőn vagy jól szellőző padláson, fonott kosarakban, vagy szalmán kiterítve hagyják kiszáradni. Utána préselik és kis hordókba töltik (caratelli), ahol nyugodtan érni hagyják. A fehér Vinsanto alapja a trebbiano toscano és a malvasia.
Fenséges, lágy, fűszeres, telt aromájú nagyon jelllegzetes borokról van szó, melyeket az étkezés végén aprósüteményekhez, mandulás kalácshoz, más édességekhez fogyasszunk.
A száraz Vinsantót aperitifként is felszolgálhatjuk, vagy csak magában kortyolgassuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Vinsanto
Borok enciklopédiája Callec, Christian
Borok enciklopédiája
(Alexandra Kiadó, 2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz fotó felhasználásával mélyíti el tudásunkat a borról és a borkészítésről. A szerző, a Holland Bormúzeum kurátora... bővebben...
recepttár
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!