gyömbérsör

ginger beer

gyömbérsör
Angliában, Amerikában kedvelt ital...

Angliában, Yorkshire-ben kezdték gyártani a 18. század közepén. Legelterjedtebb ma Angliában, USA-ban és Kanadában.
Az eredeti recept szerint gyömbért, cukrot, vizet, citromlét és "gyömbér alapot" tartalmazott. A gyömbér alap (ginger plant) egy egymással szimbiózisban lévő gomba és baktérium keverékéből álló zselé szerű anyag, mely biztosítja, hogy a fermentáció gyorsan és könnyen meginduljon.Újabban élesztőt, tejsav baktériumot is használnak az előállítás során.
A fermentálás ideje alatt széndioxid keletkezik ugyanúgy, mint a valódi sör előállítása során. Az erjedés néhány nap alatt lebonyolódik.
A gyömbér sör maximális alkoholtartalma 11%, de általában ennél alacsonyabb alkoholtartalmú sörök vannak a piacon.
A gyömbérsörnek ízesített változatai is kaphatók. Gyakori a citrommal, lime-mal ízesített változat. A citrom nemcsak ízesítő, hanem a sör pH-ját savassá teszi, s így stabilizálja a sört.
A citromon kívül cayenni borssal, csalánnal, vagy más intenzív ízű fűszerrel is ízesítik.
Ginger ale - alkoholmentes üdítőital, előállításához ugyanazt a ginger plant-ot használják, mint a sör esetében, de nem fermentálják, hanem széndioxiddal dúsítják.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció