kávé

kávé
Az egész világon elterjedt, kedvelt ital...

Származása, elterjedése

A kávé Etiópiából származik, ahol a Coffea arabica vadon él. A C. robusta Kongó, a C. liberica Libéria szülötte.
A kávé szó az arab quwah-ból származik. A C. arabicát 575 körül kezdték termeszteni, de ez csak a 15. században vált nagymértékűvé Dél-Arábiában. Innen terjedt el az Indiai-óceán és a Földközi-tenger mellett fekvő országokban. A 17. század közepére meghódította Európát. 1688-ban került Észak-Amerikába. A 18. század elején a franciák vitték az Antillákra, innen jutott el Brazíliába és Dél- és Közép-Amerika más területeire. Mai termesztő területei: Antillák, Mexikó, Közép- és Dél-Amerika trópusi területei, Afrika, India, Indonézia.

A kávéfőzés

A legfinomabb kávét az alacsony koffein tartalmú C.arabica adja. A C. robusta erős, magas koffeintartalmú, de gyengébb minőségű kávé főzhető belőle. Végül a C. liberica nagyon sokat terem, íze közepes minőségű.
Az íz és illat fokozható a nyers kávészemek pörkölésével. A kávébab 100 C fok körül halványsárga lesz, 230 C foknál pedig kb. a kétszeresére duzzad, megbarnul, a felszínére olaj válik ki, s ettől fényessé lesz.

Kávé a konyhában

A nyers zöld kávébabot száraz, hűvös helyen sokáig eltarthatjuk. Pörkölés és őrlés után azonban minél előbb fel kell használni; minél finomabbra őröltük, annál gyorsabban veszít aromájából.
A kávéfőzés egyszerű főzetkészítés. A kávé kesernyés íze, kellemes aroma anyagai kioldódnak.
A receptben előírt kávét főzzük nagyon erősre, töményre, de használhatunk azonnal oldódó kávéport is. A "mokka" szóval jelölt receptekben fontos a kifejezett kávéíz.

Tárolása

Hűtőben tárolni botorság, mert ott hamar elveszti az ízét, aromáját. Speciális, légmentes tárolóedényben, szobahőmérsékleten tároljuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A főzés alapanyagai Bailey, Adrian
A főzés alapanyagai
(Novotrade Kiadó, 1991)

Biológiai rokonságuk és felhasználásuk alapján rendszerezett színes kalauz - a gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, húsok, halak, tészták és még sok más étek bemutatásával. Alapvető tudnivalók a hétköznapi és különleges... bővebben...
recepttár
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!