kávé
Származása, elterjedése
A kávé Etiópiából származik, ahol a Coffea arabica vadon él. A C. robusta Kongó, a C. liberica Libéria szülötte.
A kávé szó az arab quwah-ból származik. A C. arabicát 575 körül kezdték termeszteni, de ez csak a 15. században vált nagymértékűvé Dél-Arábiában. Innen terjedt el az Indiai-óceán és a Földközi-tenger mellett fekvő országokban. A 17. század közepére meghódította Európát. 1688-ban került Észak-Amerikába. A 18. század elején a franciák vitték az Antillákra, innen jutott el Brazíliába és Dél- és Közép-Amerika más területeire. Mai termesztő területei: Antillák, Mexikó, Közép- és Dél-Amerika trópusi területei, Afrika, India, Indonézia.
A kávéfőzés
A legfinomabb kávét az alacsony koffein tartalmú C.arabica adja. A C. robusta erős, magas koffeintartalmú, de gyengébb minőségű kávé főzhető belőle. Végül a C. liberica nagyon sokat terem, íze közepes minőségű.
Az íz és illat fokozható a nyers kávészemek pörkölésével. A kávébab 100 C fok körül halványsárga lesz, 230 C foknál pedig kb. a kétszeresére duzzad, megbarnul, a felszínére olaj válik ki, s ettől fényessé lesz.
Kávé a konyhában
A nyers zöld kávébabot száraz, hűvös helyen sokáig eltarthatjuk. Pörkölés és őrlés után azonban minél előbb fel kell használni; minél finomabbra őröltük, annál gyorsabban veszít aromájából.
A kávéfőzés egyszerű főzetkészítés. A kávé kesernyés íze, kellemes aroma anyagai kioldódnak.
A receptben előírt kávét főzzük nagyon erősre, töményre, de használhatunk azonnal oldódó kávéport is. A "mokka" szóval jelölt receptekben fontos a kifejezett kávéíz.
Tárolása
Hűtőben tárolni botorság, mert ott hamar elveszti az ízét, aromáját. Speciális, légmentes tárolóedényben, szobahőmérsékleten tároljuk.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Moldvaer, Anette
Kiadó: HVG Kiadó (2014)
Mi, megszállott kávérajongók, mindent megteszünk egy tökéletes feketéért. E könyv segítségével otthon is...