tea

le thé, té, Tee

tea
A tea a világ legnépszerűbb itala...

Származása, elterjedése
A Thea sinensis nevű örökzöld növény leveléből készül, mely nedves trópusi vagy szubtrópusi területeken, 2000 méter tengerszint feletti magasságban él. Valószínűleg Indiából származik, már a 2. században eljutott Kínába (és cha néven nemzeti itallá vált), a 8. században pedig Japánba (ahol nemcsak nemzeti ital, hanem a teaceremónia - cha no-yu - révén rituális jelentőségű is).
Európába a hollandok hozták 1610-ben, Angliába 1644-ben került, Amerikába pedig a 18. század elején.
Fő termesztői: Kína, Japán, India, Sri Lanka, Délkelet-Ázsia, Afrika.

Jellemzői, típusai
Két fő típusa a fekete és a zöld tea, a leszedett levelek különböző feldolgozása során keletkezik. A borostyánszínű, ízletes italt adó fekete teánál a leveleket fermentálják, a sárgászöld, meglehetősen keserű zöld teát adó leveleket nem. Más teafajta az oolong: ezt Kínában, Japánban és Taivanon termesztik és részlegesen fermentálják, miáltal mind a fekete, mind a zöld tea rafinált ízt kap. Az oolongot gyakran illatosítják és ízesítik jázminvirággal.
A teacserje legértékesebb része a rügy, melyet két pelyhes levél véd. A leveleket kézzel szedik, kb. két kg friss levélből lesz 450 g fekete tea.

Tea a konyhában
A teából készíthetünk meleg vagy jégbehűtött italt vagy teapuncsot. Ez utóbbi készítésére a ceyloni tea a legjobb, ez az egyetlen nem zavarosodó fajta. A fekete teát citrommal és cukorral, vagy tejjel kínáljuk, a zöld teát citrommal és cukorral, vagy magában.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Gyümölcs- és zöldséglevek, hűsítők, italok, szörpök és teák Gyümölcs- és zöldséglevek, hűsítők, italok, szörpök és teák
Szerzők: Schveiger Ágnes, Szalay Olga, Tordai Mária
Kiadó: Ceres Kiadó (1985)

Az alkimisták aranyat akartak elővarázsolni, a mai konyhaművészet szerényebb: sűrített napfényt,...

A kínai tea A kínai tea
Szerző: Tong, Liu
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A tea a földi tisztaság szimbóluma. Van valami a természetében ami az élet csendes szemlélésének világába...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

100 recept 100 recept
Szerző: Fodor Erzsébet
Kiadó: Magánkiadás (2002)

"Gyógyíts magad tudatos táplálkozással!" "Segíts magadon, különben nem segít senki más!" "Az embernek...

Forró italok Forró italok
Szerző: Borbély László
Kiadó: Kossuth Kiadó (1992)

A fiatal színész szerző különleges forró innivalók készítésének, keverésének avatott ismerője. Több...

Gyógyteák Gyógyteák
Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (0)

E kis kézikönyvben mindenki ezerféle bajra talál magának gyógyteát: emésztési és menstruációs zavarokra,...