cachaca

aguardente, branquinha, caxaca, maldita, pinga

cachaca
A cachaça erjesztett cukornádból készített, magas alkoholtartalmú (38-51%) párlat, Brazília nemzeti itala...

Még mindig folyik a harc, hogy a dél-amerikai ország megszerezze a jogot, hogy csak olyan italt hívhassanak cachaçának, amit Brazíliában gyártottak.Acachaçát gyakran keverik össze a szintén cukornádból készített rummal. A különbség, hogy a rumot melaszból, a cukorgyártás melléktermékeként keletkezett sűrű cukorszirupból készítik, míg a cachaça közvetlenül a cukornádból préselt cukornád-léből készül, így íze sokkal könnyebb, aromásabb, fűszeresebb.
A borokhoz hasonlóan a cachaça ízét is befolyásolja a talaj, az éghajlat, a cukornád típusa, az érleléshez használt hordó fája, a tradicionális eljárások, amiket a gyártás során felhasználnak. Ez az oka, hogy az italt nem lehet leutánozni más cukornádtermelő országokban, ezért próbálja a brazil kormány levédetni a cachaça nevet.
A cachaça előállítása viszonylag egyszerű folyamat, a learatott cukornádat préselik, a kipréselt levet (garapa) erjesztik, majd lepárolják.
Az italhoz literenként legfeljebb 6 gramm cukor hozzáadása engedélyezett íz korrekció céljából, ami sok termelőt késztet arra, hogy ezzel küszöbölje ki az ital hibáit ahelyett, hogy megpróbálná technológiai fejlesztéssel orvosolni a gyártási folyamat hiányosságait. Literenként 6 és 30 gramm közötti hozzáadott cukorral az italt édesített cachaça-nak kell nevezni.
Míg hazájában magában fogyasztják, szobahőmérsékleten, ritkábban jéggel, addigBrazílián kívül elsősorban kevert italok, főleg a caipirinha alapanyagaként ismert és fogyasztott.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció