grappa

grappa
A kisajtolt szőlőszemekből visszamaradt törkölyből készített, híres olasz pálinka...

Eredete, készítése

Az emésztés elősegítésére, gyógyászati céllal Itália kolostoraiban már a 12-13. században desztilláltak törkölyből grappát. Később,mivel a törköly olyan alapanyag volt, amelyben a nagybirtokosok semmi fantáziát nem láttak, a grappakészítéselterjed a parasztok között is, és komoly megélhetési formává is vált közöttük.
Vizet öntöttek a tönkölyre, és állni hagyták, így kioldódott és erjedésnek indult minden hasznos anyag, ami még a bogyók héjában megmaradt. A lé nagyobbik részéből lepárlás útján tömény szeszes italt készítettek, míg kisebbik hányadát szomjóltóként használták a melegebb időszakokban.

Minősége

A grappa desztillálása lehet szakaszos vagy folyamatos. A szakaszos lepárláshoz az üstöt megtöltik törköllyel, és gőzzel vagy vízfürdőben felforrósítják. Ettől az alkohol és más légnemű anyagok is felszállnak, és a hűtőkígyóban koncentrálódnak. Minden különleges grappa így készül, de ez a bonyolut eljárás nem alkalmas nagyobb mennyiség előállítására, ezért 1960 tájától, amikortól a kereskedelmi szükségletek megnövekedését számítják, bevezettek egy újabb eljárást: a folyamatos lepárlást. Ennek során a gőzzel működő lepárlószerkezetbe folymatosan töltik a törkölyt.
A lepárlás folyamatán kívül még két tényező játszik szerepet a grappa minőségében: maga az alapanyag, a törköly és az érlelés. A törkölynek mindig tisztának és - az adott szőlő- és borfajtától függően - elég bőnek kell lennie, mert ez döntően befolyásolja az aromát. Az érlelés pedig harmonizálja az italt, s a grappa esetében legalább 12 hónapig tart, ebből 6 hónapot tölt az ital fahordóban. Tölgyfa hordóban borostyánszínt ölt, bükkfa hordóban átlátszó marad.

Fogyasztása

A fiatalabb grappát hidegen, 8-9 fokosan kell magas, digesztíves poharakba tölteni, ezzel szemben az idősebb ital 16-18 fokosan, borkóstoló pohárba töltve a legfinomabb.

Fajtái

Olaszországban a grappaféléket származási helyük szerint különböztetik meg: így van friauli-Venezia Giulia-i; lombardiai; piemontei és Aosta-völgyi; trentinói és dél-tiroli; venetiói grappa - ezek a legygyakoribbak, de vannak ritkább grappák is, mint pl. az Emilia Romagna-i.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

A kávé A kávé
Szerző: Rudnay János
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1976)

A kávé felfedezésének körülményeit a legkülönfélébb mesék és legendák, ellenőrizhetetlen hitelességű...

Nélkülözhetetlen italok a gasztronómiában Nélkülözhetetlen italok a gasztronómiában
Szerző: Kádas Lajos
Kiadó: Kossuth Kiadó (2015)

A nagy sikerű 60 híres ember, 60 híres étel c. kötet, valamint a Déligyümölcsök a konyhában című műve...

Borok a konyhában Borok a konyhában
Szerző: Herczeg Ágnes
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

"Rongyosra fogom használni ezt a könyvet! Saját szememmel néztem végig, amint Herczeg Ágnes és csapata heteken...

Koktélok és báritalok Koktélok és báritalok
Szerző: Lázár Márta
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1974)

Mit ad ez a könyv a vendéglátóipari dolgozóknak? Először rögzíti szakirodalmunkban az italkészítéshez,...

Coca-Cola - A szakácskönyv Coca-Cola - A szakácskönyv
Kiadó: Kossuth Kiadó (2014)

A Coca-Cola a világ egyik legismertebb márkaneve, naponta közel 1,7 milliárd adag fogy belőle. A könyv ennek a...

A kínai tea A kínai tea
Szerző: Tong, Liu
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

A tea a földi tisztaság szimbóluma. Van valami a természetében ami az élet csendes szemlélésének világába...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Borkalauz, 1995 Borkalauz, 1995
Szerző: Dr. Rohály Gábor
Kiadó: Kossuth Kiadó (1995)

Sok mindent nem akar ez a könyvecske. Nem akarja az igazságot hirdetni, nem akar tévedhetetlennek mutatkozni, nem...

1000 koktél a világ minden részéről 1000 koktél a világ minden részéről
Szerkesztő: Györök Edina
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

A koktél az áradó életöröm és a gondtalan szabadidő jelképe, az italok fantáziadús neve pedig világ...

Borok enciklopédiája Borok enciklopédiája
Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)

Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

Villányi borok Villányi borok
Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)

A Villány-Siklósi borvidék a kiváló vörösborok tárházaként ma már turisztikai állomássá vált a...

Az óceán kincsei Az óceán kincsei
Szerző: Longworth, Robert
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

Ez a könyv rövid betekintést nyújt a tengeri étkek világába. Beszélünk a halevés jótékony hatásáról,...

Évszakok szakácskönyve Évszakok szakácskönyve
Szerző: Fitos Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)

Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen...

80 kérdés a borról 80 kérdés a borról
Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)

Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Koktélok New Yorkból Koktélok New Yorkból
Szerző: Berk, Sally Ann
Kiadó: Vince Kiadó (1999)

A világ legjobb italait még mindig New York legendás bárjaiban szolgálják fel. Ez a koktélkönyv, a maga 1300...

Sörfalatok, borkorcsolyák Sörfalatok, borkorcsolyák
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)

Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...

Aperitifek és digestivumok Aperitifek és digestivumok
Szerző: Pehle, Tobias
Kiadó: M-Érték Kiadó (2007)

Egy kis italkultúra senkinek sem árt. Elvégre nem a vedelés miatt alkották fel a szeszesitalokat. Ennek a fajta...

Kapcsolódó cikkek