tequila
Eredete
A tequila az Mexikónak, ami a Scotch Skóciának vagy a valódi pezsgő Franciaországnak: nemzeti ital. A Közép-Mexikóban fekvő Tequila város egyik körzetéből származik, ugyanis csak itt terem az ital készítéséhez felhasznált növény, a Tequilana Weber Azul, azaz a kék agávé. Az eltérő gyártási eljárások következtében különböző tequilafajták léteznek. Ezek színükben, ízükben és nem utolsó sorban árukban is különböznek egymástól. Mexikó területén már az aztékok is ittak agávéfőzetet, de a tequila születéséhez szükség volt a spanyolok által behozott technológiára, a lepárlásra. A feljegyzések szerint az első tequilát 1600-ban állították elő.
Előállítása
Készítése során félbevágják a magas cukortartalmú gyümölcsöket, majd 2 két napig gőz fölött párolják. Ezt követően 24 órás főzés következik, majd a gyümölcsdarabokat préselik és a kapott főzetet nagyobb edényekben megerjesztik, végül lepárolják. Előírás, hogy a tequilának legalább 51%-ban kékagávé-párlatból kell készülnie.
Minőségi kategóriái
Silver vagy Blanco: az italnak ezt a típusát lepárlás után azonnal palackozzák, ezért ez a színtelen verzió őrzi a legerőteljesebben az agávé ízét.
Joven apocado: a silver, ill. blanco változat karamellel kezelt, barnás színű változata.
Reposado: ezt az "aranyszínű" változatot a lepárlást követően legalább egy esztendőn át tölgyfa hordókban érlelik.
Kapcsolódó receptek
Kapcsolódó könyvek

Szerző: Callec, Christian
Kiadó: Alexandra Kiadó (2010)
Miként a bor az ízlelőszerveknek, úgy ez a kézikönyv a szemnek jelent ünnepet, hiszen több mint nyolcszáz...

Szerző: Casamayor, Pierre
Kiadó: Gabo Kiadó (2010)
Amatőr s képzettebb borbarátok 80 kérdésére adott válaszaival Pierre Casmayor átfogó betekintést nyújt a...

Szerző: Chartier, Francois
Kiadó: Alinea Kiadó (2011)
Milyen kapcsolat van az eper és az ananász között? A menta és a sauvignon blanc vagy a tölgyfa hordó és a...

Szerző: Tompa Imre
Kiadó: Jaffa Kiadó (2007)
A Hogyan legyünk alkoholisták? laza és csapongó antológia, az ezredforduló óta borújságírással foglalkozó...

Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)
A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Szerző: Skinner, Matt
Kiadó: Alexandra Kiadó (2009)
Amikor borról van szó, az egy dolog, hogy tudjuk, mit szeretünk, de ha azt is megértjük, miért szeretjük,...

Szerző: Cole, Katherine
Kiadó: Gabo Kiadó (2014)
A nagy borválasztó megmutatja, hogy mennyire egyszerű könnyedén és magabiztosan bort választani bármilyen...

Szerző: Lázár Márta
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1974)
Mit ad ez a könyv a vendéglátóipari dolgozóknak? Először rögzíti szakirodalmunkban az italkészítéshez,...

Szerzők: Schveiger Ágnes, Szalay Olga, Tordai Mária
Kiadó: Ceres Kiadó (1985)
Az alkimisták aranyat akartak elővarázsolni, a mai konyhaművészet szerényebb: sűrített napfényt,...

Szerzők: Dr. Csizmadia D. József, Dr. Csizmadia László, Dr. Hajós György
Kiadó: Kossuth Kiadó (1997)

Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)
Tokaji aszút minden borkedvelő ember ivott már, mégis bizonyára sokan vannak, akik nem tudják, miért csak...

Szerző: Rudnay János
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó (1976)
A kávé felfedezésének körülményeit a legkülönfélébb mesék és legendák, ellenőrizhetetlen hitelességű...

Szerző: Pehle, Tobias
Kiadó: M-Érték Kiadó (2007)
Egy kis italkultúra senkinek sem árt. Elvégre nem a vedelés miatt alkották fel a szeszesitalokat. Ennek a fajta...

Szerző: Fitos Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2008)
Mi a titkuk a jó szakácsoknak? Titkos receptgyűjtemény vagy eltitkolt technológiák? Nem! Csak egyszerűen...

Szerző: Haraszti Gyula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2002)
A Villány-Siklósi borvidék a kiváló vörösborok tárházaként ma már turisztikai állomássá vált a...

Szerző: Geiger Groci, Ursula
Kiadó: Kossuth Kiadó (2000)
A borok szerelmesei jól ismerik hazájuk borait, de a külföldi borok között nem mindig ismerik ki magukat. Pedig...

Szerző: Pedrotti, Walter
Kiadó: Kossuth Kiadó (0)
E kis kézikönyvben mindenki ezerféle bajra talál magának gyógyteát: emésztési és menstruációs zavarokra,...

Szerző: Boros Károly
Kiadó: Kossuth Kiadó (2003)
A Szekszárd környéki szép, lankás tájon jellegzetes présházak, ún. tanyák őrzik a hordókat, s bennük a...

Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Officina Nova Kiadó (1994)
Annak, hogy barátainkkal vagy családtagjainkkal időnként kellemes, pihentető órákat töltsünk együtt, sok...