pálinka

pálinka
Az eredeti pálinkák minden esetben gyümölcspárlatok. Gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készíthető párlat...

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-1576/89-es (2002.VII.1.) számú előírása szerint csak azok a termékek nevezhetők pálinkának, melyek

- Magyarországon termesztett gyümölcs és szőlő törkölyéből készültek
- 100%-os gyümölcstartalmúak, azaz finomszeszt és aromát nem tartalmaznak
- minimum 37,5 %-os alkoholtartalommal rendelkeznek.

További feltétel a magyarországi cefrézés, párlás, érlelés és palackozás.
A pálinka eredetvédett elnevezés, a szó használati jogát Magyarország és néhány osztrák tartomány kapta meg.
A pálinka fajtái: érlelt-, ágyas-, törköly-, seprő-, gyümölcs- (szilva, barack, eper, körte, alma, cseresznye, vegyes gyümölcs), vadgyümölcspálinka (vadalma, vadkörte, vadcseresznye, bodza, boróka, csipkebogyó, kökény, som).

Természetesen minden országban készítenek pálinkát. Nagyon híres az olasz törkölypálinka a grappa, a francia almapálinka a calvados, az osztrák barackpálinka és még sok más.
A pálinkákat általában aperitifként fogyasztjuk. Szakértők állítják, hogy a pálinkákat nem szabad túlhűteni, mert gyümölcsös zamata, illata így nem érvényesül. Sok gyümölcsös desszert készítéséhez is használjuk a pálinkát, itt azt kell figyelembe vennünk, hogy a használt gyümölcs megegyezzen azzal a gyümölccsel, melyből a pálinka készült.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek