habzóbor

habzóbor
A jó minőségű habzóborok fogyasztása, jól behűtve meleg nyári napon igazi élvezet

Magyarországon az 1997. évi CXXI. törvény 25.§ az alábbiak szerint határozza meg a habzóbort:
"Habzóbor az a borból készült szénsavas bor, amelyet szén-dioxiddal mesterségesen telítettek, borban oldott cukorból, borpárlatból és élelmiszer-előállítás céljára használható ízesítő vagy zamatosító adalékanyagból készült likőrrel ízesítettek."
Előállítása, jellemzői
A törvényben leírt módszer mellett készülhet még mesterségesen indukált második cukros erjesztéssel is.
Általában többféle bort házasítanak, hogy a megfelelő ízharmóniát elérjék. Elegendő 10-11,5%-os erősségű eredeti alkoholtartalommal rendelkező borokat használni. A bort tisztítják, majd tartályokba, vagy palackokba töltik, 2,5% cukrot, 1-2% aktív élesztőt adnak hozzá, s 4-8 hét alatt végbemegy a második erjedés.
A felhasznált boroknak nem szabad jellegzetes ízűnek lennie, kivétel a muskotályos íz, ha muskotályos habzóbor előállítása a cél. Ezek általában asztali borok, cukortartalmuk általában 4%-nál kevesebb.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció