sör

beer, Bier, birra, cerveza, la biére

sör
Folyékony kenyér, humorizálnak a sör barátai, s talán nem is tudják mennyire igazuk van. A piramisok építőinek napi több liter, a középkor kolostoraiban megszálló vándoroknak, nagy kupa sör járt ellátmányként...

Története

Régészeti bizonyítékok szerint, már 7000 évvel ezelőtt főztek sört Szudánban, a Kék-Nílus völgyében. Félig megsütött, kelt árpa cipók erjesztésével készült. Valószínűleg nekünk nem ízlene az így kapott savanykás lé, mely a korpa ciberéhez hasonlatos, bár az orosz italok között ma is megtalálható kvasz néven. A datolyától a szerbtövisig, sokféle anyaggal próbálták ízesíteni, tartósítani, míg nem a 12. sz. táján megtalálták az ideális anyagot: a komlót. S ekkor lett igazán kenyérpótló, vitamindús, fertőzéseket nem terjesztő ital a sör.

Előállítása

A klasszikus sör árpából, komlóból, vízből készül. Az árpa, alacsony fehérjetartalmú, úgynevezett sörárpa. Az árpát csíráztatják, ekkor a keményítőt az enzimek cukorrá alakítják. Ez a zöld maláta, melyet szárítanak, tisztítanak, s megőrölnek. Ha barna sört készítenek, akkor az egész malátát, vagy csak egy részét 120 C fokon megpörkölik. Ekkor a malátát, komlóval és vízzel keverik, hőkezelik (ez a sörfőzés), majd sörélesztővel megindítják az erjedést. Ekkor képződik a cukrokból alkohol és oldódnak ki a sörlébe a komló íz és tartósító anyagai. Többféle erjesztési, szűrési mód után a sört hideg helyen utóérlelik (ászokolás), majd palackozzák.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció