armagnac

armagnac
Armagnac, a dél-nyugat-franciaországi, a spanyol határtól nem túl távoli szőlőtermő vidék, a jeles ital névadója...

Eredete

Valószínűleg a mórok készítették először az italt a 12.században, a franciák pedig a 15. századtól vették át a nedű készítésének módszerét. A rossz közlekedési viszonyok miatt egészen a 18. századig csak a franciák ismerték, ezután terjedt el Európában.

Előállítása

Az arnagnac minősége szempontjából is a talaj a döntő. Míg a konyak esetében a meszes talaj adja a legjobb párlatokat, az armagnacnak homok kell, amely alatt azonban agyagos az altalaj. E nélkül nem lenne elég testes az ital.
A lepárláshoz a nyolc-kilenc alkoholfokos borok a legalkalmasabbak. Alig erjednek meg november közepén, máris indul a desztillálás. A főszabály: minél hamarabb kezdik, annál gazdagabb aromájú lesz a párlat.
A hagyományos gyártók szerint a legalkalmasabb a folyamatos lepárlási módszer oszlopos desztillálóberendezésekben, melyekbe folyamatosan töltik utána az alapbort a minél egyszerűbb desztilláció céljából.

Minősége

Nagyban függ a többnyire gascogne-i tölgyből készülő hordótól, melybe a színtelen desztillátumot töltik. Az armagnacot egy idő után át kell fejteni öregebb hordókba, különben túl sok csersavat szív magába és elszíneződik.
Miután az arnagnac egy évig érlelődött fahordóban, a címkéjén feltüntetheti a VS (Very Special) vagy a monopole jelzést. VO (Very Old), VSOP (Very Special Old Pale) vagy réserve minősítéshez négy évet kell érlelődnie, öt vagy ennél több év után viselheti az extra, a Napóleon, az XO, a hors d'age vagy a velle réserve megjelölést. Az optimális érettséghez 30-40 évig kell hordóban érlelődnie.

Fogyasztása

Ugyanúgy fogyasztjuk mint a konyakot.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
armagnac
Kulinária Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
vegetáriánus ételek
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!