konyak

konyak
Cognac városáról kapta nevét a népszerű ital, azaz a konyak

Története
A la Rochelle és Gironde torkolata közti terület már nagyon korán vonzotta a kereskedőket., főleg a Hanza-városok küldték hajóikat a partvidéken termelt sóért. De a gályák Cognac városában még bort is a fedélzetükre vettek. Nem bírta ki mindig az utat. Ezért a hollandoknak az az ötlete támadt, hogy borpárlatot készítenek belőle - egyrészt ezáltal stabilizálódott a szőlő leve, másrészt csökkent a térfogata. Csakhogy a 17. században nyugtalan vidék volt ez, válságos volt az értékesítés is. Cognac város raktáraiban egyre magasabbra tornyosultak a hordók. A desztillátum öregedett, érlelődött, egyre finomabbá vált, végül az lett belőle, mely aztán híressé tette a városka nevét: konyak.

Termő területe
Ma a Cognac vidék hatalmas. Hat szőlőtermő területe közül azonban csak négyben terem figyelemre méltó minőség. A legnagyobb tekintélynek a Cognac, Jarnac, és Segonzac közti terület, Petite és Grande Champagne örvend, ez utóbbié több min t a termés fele. A renomé oka a meszes talajon termett szőlő, ez adja a konyaknak a végső zamatot. Az alapbort főleg az itt, Saint-Emilionban ugni blanc fajtának nevezett szőlőből állítják elő - gyenge savanykás fehérbor ez.

Előállítása
A desztillálást lepárlókészülékkel végzik két frakcióban. A szeszfőző mester először a nyers főzetet készíti el, melynek alkoholtartalma 28 térfogatszázalék. Ezzel feltöltik az üstöt, melyben különböző szűrési technikákkal megkezdődik a második lepárlás. Így keletkezik a párlat szíve, a megfelelően finom, alkoholtartalma 70 térfogatszázalék, víztiszta desztillátum. Új tölgyfa hordókba töltve a konyak a hordó fájából elkezdi magába szívni a csersavat és az aromaanyagokat, az oxidáció és párolgás révén egyre harmonikusabb, egyre aromadúsabb lesz. A konyakot ezután átfejtik régebbi hordókba. Ezzel szabályozza a pincemester az érlelődési folyamatot, ami akár ötven évig is eltarthat. Az ital minősége ekkorra éri el csúcspontját. Ha továbbra is fahordókban tárolnák, leépülne, ezért demizsonokba töltik, vagy azonnal palackozzák, ezért alakulnak ki a különböző konyakkategóriák.

Konyakkategóriák
Háromcsillagos: több, mint kétéves hordós érlelés.
VSOP (Very Special Old Pale), VO, Réserve: több mint négyéves hordós érlelés.
Napóleon, Extra, XO vagy Vieille Réserve: több mint hatévnyi hordós érlelés.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kulinária Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
szólj hozzá, értékelj
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!