vermut

vermouth, Wermut

vermut
A fehérborból készült ürmösborok gyűjtőneve...

A vermutbor már régen ismert volt, azonban ezen a néven először 1786. májusában Antonia Benedetto Carpano készítette torinói pincéjében. Luxusborként rögtön nagyon népszerű lett, a példát nyomban követték más likőrgyárosok is, legelőször Cinzano.
A Martini 1863-ban jelent meg a piacon. További ismert márkák a Gancia, a Filipetti, a Riccadonna, a Stock, a Lombardo és a Cora. A vermut fehérborból készül, melyhez etilalkoholt, cukrot adnak, és sok-sok növényi eredetű nyersanyagból készített főzettel aromásítják, ezek közé tartozik a fehérürömlevél is. Vörös vermutok esetében színezőanyagként a karamellt használják. Ma már édes, száraz és extra száraz változatban is készítik. A vermutot aperetívként, lehűtve fogyasztják, csak úgy simán, vagy jégkockákra töltve, de koktélalapnak is kitűnő.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció