Bols likőr

advokaat, blue curacao, curacao, curacao tripli-sec

Bols likőr
A régi időkben a szerzetesek pálinkából, fűszerekből, füvekből, gyümölcsökből és mindenféle "titokzatos" alkotórészből újabb és újabb likőrváltozatokat komponáltak...

A holland likőr 1575-ben született Amszterdam kapui előtt. Lucas Bols likőrfőző mester - tartván attól, hogy lepárló üstjei tüzet okozhatnak - a városfalon kívül készítette likőrkeverékeit és az amszterdamiak szívesen sétáltak ki hozzá, hogy kipróbálják fűszeres italait. Újabb és újabb italokkal csalogatta oda a derék polgártársakat és bemutatta nekik köményes, ánizsos, narancsos, keserűnarancsos kompozícióit, melyeket Curacaoról, a Holland Antillák egyik szigetéről hozott hajókon. A látogatók közül jó néhányan vittek haza egy-egy cserépkorsó Bols likőrt, hogy otthon se kelljen lemondani a pompás italról.
A Bols likőrt még ma is a 200 éves rézüstökben desztillálják. Az összes közül a leghíresebb a baracklikőr. Alkoholtartalma viszonylag magas, 31 százalék és ginnel meg narancslével (harmad-harmad arányban) készítik belőle a Paradies nevű koktélt.
További világhírűvé vált Bols-specialitások a kicsit kesernyés Curacao tripli-sec, mely jellegzetes ízét a zöld keserűnarancs olajától kapja, valamint a tojásból, fűszerekből és geneverből kevert tojáslikőr, az Advokaat.
Mivel ezek az italok magas alkoholtartalmúak sokáig eltarthatók.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Bols likőr
Kulinária Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
recept beküldése
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!