marsala bor
Az olasz likőrbor, a marsala igen különböző stílusirányzatokban, árnyalatokban készül, melyek közül néhány - pl. a hírhedt és gyakran nagyon rossz minőségű marsala all'uovo - szerencsére kiment a divatból.
A legkisebb szesztartalmú a fehér szőlőből készülő oro és a vörös szőlőből készülő rubino. Az aromásított változat neve cremovo.
A legérdekesebb minőséget azonban a fine, a superiore, vergine vagy vergine stravecchio nevek mögött lehet találni. Ezek a borok akár 18% alkoholt is tartalmazhatnak, négy, hat, sőt tíz évig is érlelődnek hordókban, mielőtt palackozhatók lesznek.
Létezik száraz (secco) és édes (dolce) változata is, melyek közül a száraz inkább a pikánsabb ételekhez, az édes pedig a desszertekhez ajánlott.
A marsala különböző stílusirányzatai alkalmasak aperitifnek, de desszertbornak is.