rizsbor

mirin, saoszing, shaosing, shaoxing, szaké

rizsbor
Párolt rizsszemekből erjesztett bor, melynek íze hasonlít a száraz sherry ízéhez...

Származása

Kína, Japán, Korea.

Készítése, jellegzetességei

Kínában és Japánban a párolt rizsszemeket egy penészgomba (az Aspergillus oryzae) magtartóival és kocsányaival beborítják, mire a rizsen fehér, bársonyszerü, kellemes illatú penészréteg képződik. Ha ezt az anyagot párolt rizzsel összekeverik, a pépszerű anyagban a rizskeményítő cukorrá változik át; néhány nap múlva a folyadék megülepedik és megtisztul; ekkor az Aspergillus oryzaehez még egy erjesztő gombát kevernek, ami által a folyadék erjedésnek indul s nagy alkoholtartalmat nyer. Az ily módon készült riszbor tiszta, átlátszó, sárgás, kellemes ízü folyadék, melynek szesztartalma 13-15%.

Fajtái

Létezik édes (mirin) és fanyar (szaké) változata is. A szaké 14-17% alkoholt tartalmaz. A zöldtea és a sör mellett az egyik legkedveltebb ital, melyet étkezés közben fogyasztanak. Az aranyszínű, szirup sűrűségű mirin édeskés ízű, elsősorban főzésre használják. A Saoszingben készült kínai rizsbor 18% alkoholt tartalmaz, íze édeskés. Szintén főzésre használják elsősorban.

Konyhai felhasználása

A japán szakét a hagyományok szerint melegen (50 C fokosan), vízgőz fölött melegítve isszák. A mirin a japán grillételeknek édeskés ízt kölcsönöz, és étvágygerjesztő hatású. Egy kevés rizsbor kellemes aromát ad a mártásoknak. Hidegen koktélokat készítenek belőle.
A koreai konyha ugyancsak szívesen ízesíti az ételeket rizsborral.

Kínában az ételek mellé fül nélküli kis csészében, melegen szolgálják fel. (Megjegyzésre érdemes, hogy Kínában a barátság italának számít.)

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Könnyű sushi Könnyű sushi
Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

Ázsiai ízek zsebkönyve Ázsiai ízek zsebkönyve
Szerző: Bodensteiner, Susanne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2004)

A könyv szerzője szenvedélyes szakács és szakácskönyvíró. Az európai gasztronómia mellett szívesen...

Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek
Szerző: Lesbros, Dominique
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Három jó ok arra, hogy megvedd ezt a könyvet: 1. Ha azt hallod: "szapotilla, magrugó, bámia, aranyszilva és...

Kapcsolódó cikkek