rizsbor

mirin, saoszing, shaosing, shaoxing, szaké

rizsbor
Párolt rizsszemekből erjesztett bor, melynek íze hasonlít a száraz sherry ízéhez...

Származása

Kína, Japán, Korea.

Készítése, jellegzetességei

Kínában és Japánban a párolt rizsszemeket egy penészgomba (az Aspergillus oryzae) magtartóival és kocsányaival beborítják, mire a rizsen fehér, bársonyszerü, kellemes illatú penészréteg képződik. Ha ezt az anyagot párolt rizzsel összekeverik, a pépszerű anyagban a rizskeményítő cukorrá változik át; néhány nap múlva a folyadék megülepedik és megtisztul; ekkor az Aspergillus oryzaehez még egy erjesztő gombát kevernek, ami által a folyadék erjedésnek indul s nagy alkoholtartalmat nyer. Az ily módon készült riszbor tiszta, átlátszó, sárgás, kellemes ízü folyadék, melynek szesztartalma 13-15%.

Fajtái

Létezik édes (mirin) és fanyar (szaké) változata is. A szaké 14-17% alkoholt tartalmaz. A zöldtea és a sör mellett az egyik legkedveltebb ital, melyet étkezés közben fogyasztanak. Az aranyszínű, szirup sűrűségű mirin édeskés ízű, elsősorban főzésre használják. A Saoszingben készült kínai rizsbor 18% alkoholt tartalmaz, íze édeskés. Szintén főzésre használják elsősorban.

Konyhai felhasználása

A japán szakét a hagyományok szerint melegen (50 C fokosan), vízgőz fölött melegítve isszák. A mirin a japán grillételeknek édeskés ízt kölcsönöz, és étvágygerjesztő hatású. Egy kevés rizsbor kellemes aromát ad a mártásoknak. Hidegen koktélokat készítenek belőle.
A koreai konyha ugyancsak szívesen ízesíti az ételeket rizsborral.

Kínában az ételek mellé fül nélküli kis csészében, melegen szolgálják fel. (Megjegyzésre érdemes, hogy Kínában a barátság italának számít.)

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek Trópusi zöldségek és gyümölcsök tárháza, hogy ne legyünk olyan elveszettek
Szerző: Lesbros, Dominique
Kiadó: Alexandra Kiadó (2007)

Három jó ok arra, hogy megvedd ezt a könyvet: 1. Ha azt hallod: "szapotilla, magrugó, bámia, aranyszilva és...

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
Szerkesztők: Bowring, Jane, Price, Jane
Kiadó: Vince Kiadó (2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a...

Ázsiai ízek zsebkönyve Ázsiai ízek zsebkönyve
Szerző: Bodensteiner, Susanne
Kiadó: M-Érték Kiadó (2004)

A könyv szerzője szenvedélyes szakács és szakácskönyvíró. Az európai gasztronómia mellett szívesen...

Könnyű sushi Könnyű sushi
Szerző: Kazuko, Emi
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

Tiszta, friss ízeinek és látványos külsejének köszönhetően a sushi szerte a világon hatalmas...

Kapcsolódó cikkek