gyümölcslé

gyümölcslé
Egyre kedveltebb italaink a gyümölcslevek

Ma már nagyon sokféle különböző minőségű gyümölcslé kerül forgalomba. A gyümölcslé fogyasztása nem újkeletű dolog, csak régebben házilag a gyümölcsök zúzásával és a lé kipréselésével otthon állították elő. Ma is sokan erre "esküsznek", s a maguk készítette gyümölcsleveket fogyasztják.
A kereskedelmi forgalomba kerülő gyümölcslevek előállítása és forgalmazása szigorúan szabályozott. A csomagolóanyagon (dobozon, palackon) minden esetben fel kell tüntetni hogy milyen gyümölcsből készült, mennyi a gyümölcstartalom, s milyen hozzáadott anyagokat tartalmaz.
A gyümölcsöket a lé készítés szempontjából csoportokba sorolják -
- közvetlen fogyasztásra alkalmas gyümölcslevek almából, körtéből, őszibarackból, ananászból és citrusfélékből készülhetnek (kivétel a citrom)
- közvetlen fogyasztásra nem alkalmas gyümölcsleveknek további csoportjai vannak
----savanyú levűek
----alacsony savtartalmúak és a
----sok gyümölcshúst tartalmazóak.
Az alapanyagnak minden esetben friss, egészséges gyümölcsnek kell lennie, melyből gyümölcsvelő, vagy sűrített gyümölcslé készül. Ebből állítják elő visszahígítással a gyümölcslét.
Gyümölcslé - 100% gyümölcstartalmú, hozzáadott cukrot, étkezési savat egyéb adalékanyagokat nem tartalmazhat.
Gyümölcs nektár - 25-50% gyümölcstartalommal kell rendelkeznie, tartalmazhat hozzáadott cukrot, természetes aromát, savat, színezék és állományjavító adalékokat.
Gyümölcsital - min. 12% gyümölcstartalommal kell rendelkeznie, s ugyanazon hozzáadott anyagokat tartalmazhatja mint a gyümölcs nektár.
Egyes gyümölcslevekhez vitaminokat is adnak, s különböző multivitamin és fitness készítményeket hoznak forgalomba.
Vásáláskor tanácsos alaposan a dobozon az összetevőket megnézni, elolvasni, s annak alapján eldönteni a vásárlást.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Légy energikus! Légy energikus!
Szerzők: Hunking, Penny, Hunger, Fiona
Kiadó: Alexandra Kiadó (2005)

Az ivólevek tele vannak tápanyagokkal. Nemcsak sportolók számára hasznosak, hanem azoknak is, akik jó formában...

Örök fiatalság Örök fiatalság
Szerzők: Lutterbeck, Barbara, Dr. Strunz, Ulrich, Kittler, Martina
Kiadó: Holló és Társa Kiadó (0)

"Örök fiatalság" ez áll a szakácskönyv címében. Ki ne szeretne örökké fiatal maradni? Tudom, hogy ez...

Gyümölcslevek házi készítése Gyümölcslevek házi készítése
Szerző: Zeni, Ulrich Jakob
Kiadó: Cser Kiadó (2007)

A nagy nyári melegben nem mindegy, milyen hűsítőkkel oltjuk szomjunkat. A legjobb megoldás a házilag...

Befőzés Befőzés
Szerző: Frank Júlia
Kiadó: Corvina Kiadó (2009)

"A könyvben szereplő összes befőtt, lekvár és savanyúság már bizonyított, hiszen egy részük a nagymamám...

Télire finomat Télire finomat
Szerző: Koronczai Magdolna
Kiadó: Kossuth Kiadó (1993)

A nyári és kora őszi hónapok ontják a sok zamatos és vitamindús gyümölcsöt, zöldségfélét. Érdemes a...

Ivólevek házilag Ivólevek házilag
Szerző: Bencsik Klára
Kiadó: Aranyhal Kiadó (2004)

A korszerű táplálkozáshoz nélkülözhetetlenek az ivólevek. Érdemes tehát otthon, házilag előállítani a...

Kis könyv a magyar almáról Kis könyv a magyar almáról
Szerző: Bálint György
Kiadó: Corvina Kiadó (1990)

Ha azt kérjük egy magyar gyerektől, hogy nevezzen meg egy gyümölcsöt, akkor szinte egész biztosan az almát...

Mindennapi gyümölcseink ételben és italban Mindennapi gyümölcseink ételben és italban
Szerző: Barta Miklós
Kiadó: Közgazdasági és Jogi Kiadó (1987)

Hazánkban is mind jobban terjed a kiskert-mozgalom. Nincs annál nagyobb öröm, mintha a saját magunk termelt...

Gyümölcs- és zöldséglevek, hűsítők, italok, szörpök és teák Gyümölcs- és zöldséglevek, hűsítők, italok, szörpök és teák
Szerzők: Schveiger Ágnes, Szalay Olga, Tordai Mária
Kiadó: Ceres Kiadó (1985)

Az alkimisták aranyat akartak elővarázsolni, a mai konyhaművészet szerényebb: sűrített napfényt,...