triple sec likőr

triple sec likőr
Erős, édes, és eredetileg színtelen narancsízű likőr

Története
A 16. század táján vált ismertté, eredetileg Triple-Sec Curacao néven,amely megnevezés egyik fő alapanyagának, a keserűnarancsnak származási helyét is (Curacao szigete a Karib-tengeren) jelölte.

Érdekesség

A mai elnevezés vagy arra utal, hogy az italt három lépcsős desztillálási eljárással készítik, vagy pedig azért ez a neve, mert háromszor olyan száraz (azaz "sec") mint az átlag likőrök.

Előállítása
Fehér szeszből (általában cukornád, szőlő vagy melasz alapú) pl. vodkából, rumból készül, háromlépcsős desztilláló eljárással, hozzáadott narancs-ízesítéssel, illetve cukorral. Az eredeti Triple Sec keserűnaranccsal készült, de ma már egyéb citrusféléket is használnak hozzá, és a keserűnarancsnak csak a szárított héjával ízesítik az italt. Végül színezhetik különböző adalékanyagokkal (így jöhet létre pl. a Blue Curacao, ami valójában szintén Triple Sec).

Jellemzői
Erős (30%-os alkoholtartalmú), édes, és eredetileg színtelen narancsízű likőr. Nagyon kedvelt és gyakran használt koktélalapanyag. Ismertebb márkák: a francia Cointreau, a Grand Marnier, és az eredeti nevet hordozó Curacao. Nevesebb márkák még: a Monin, a Montezuma Triple Sec, a Marie Brizard Triple Sec és De Kuyper Triple Sec.
Fogyasztása: általában jégbe hűtve, de szobahőmérsékleten is szervírozhatjuk. Ha jéggel fogyasztjuk, konyakos vagy thumbler pohárban kínáljuk, hiszen a jégnek is el kell férnie, ha viszont nem hűtjük, ihatjuk likőrös pohárból is.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció