Campari

Campari
Az olaszok egyik legismertebb és legkedveltebb vermutja

Campari úr, aki 1828-ban született egy olasz kisvárosban, Castelnuovóban, még nem volt negyven éves, amikor 1867-ben megnyitotta a Caffé Camparit a milánói Dóm téren, a frissen elkészült II. Viktor Emánuel galérián.
Gaspare Campari, a tulajdonos élénkpiros italt töltött vendégeinek, melyet bitter all'uso de hollanda, azaz holland módra készült keserű néven kínált. Ahogy az idő tájt kollégái, ő is maga fabrikálta a különféle italokat. Volt köztük néhány vermut és aperitif. Az elegáns vendégek azonban gyorsan felfigyeltek a kissé kesernyés aperitifre és a tulajdonosról hamar elnevezték keserű Camparinak.
A keserűk külön kategóriát alkotnak az italok sorában. Alkoholból, vízből, többnyire karamellizált cukorból és növényi nyersanyagokból készülnek. Az előállítás módja és a hozzávalók is lényegében azonosak a gyógyfüvekből készülő likőrökéhez.
Bitter azaz keserű jelzővel Olaszországban és Franciaországban is azokat az aperitifiket illetik, melyeknek keserű ízét többnyire a kínakéreg vagy a keserű narancs adja.. Mindkettő van a Campariban is.
Ám Sesto San Giovanniban, a legnagyobb Campari-gyárban egyetlen hozzávalót sem neveznek meg. A titkos receptúra szerint zöldfüvekből, gyümölcsökből és növényi részekből készítenek főzetet, mely több napig áll. Ezután alkoholt adnak hozzá, mely automatikus körforgással újabb és újabb ízanyagokat old ki a főzetből. Az aromasűrítmény három hét alatt lesz kész. Elektronikusan adagolják, alkohollal, cukoroldattal, desztillált vízzel és kárminvörös színezékkel keverik.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Campari
Kulinária Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
most van szezonja
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!