calvados pálinka

calvados pálinka
Francia almapálinka

A calvados, az almaborból (cidre) készült párlat, előállítása nem kicsi, de pontosan körülírható területre korlátozódik: északon Cherbourg-tól, délen majdnem Le Mans városáig, illetve a Szajna deltájáig terjed. Van még egy terület, Beauvais mellett. Általában az armagnac készítésénél használatos készülékek felhasználásával, folyamatos desztillálással állítják elő.
A Calvados du Pays d'Auge mint csúcs-cru saját apellációt kapott. A magas eliismeréshez kötődik a konyakgyártásnál is szokásos kétszeres desztillálás.
Az első lepárláskor a gyenge almaborból 30 térfogatszázaléknyi alkoholtartalommal nyers főzet lesz.
A második desztilláláskor megengedett az elő- és utánfolyásban lévő szennyeződések elkülönítése, s csak a párlat szívét fogják fel. A víztiszta almabor 69-72 alkoholfokos amikor kifolyik a hűtőkígyó végén. További sorsa nagyon hasonlít más borpárlatokéhoz: először tölgyfa hordókba kerül, itt magába szív egy adag aromát és a fa cseranyagát. Ezután egyre régebbi göngyölegekbe fejtik át. Az óvatos érlelés nyomán évről évre jobb lesz. A hordóban töltött időnek megfelelően minősítik:
- három csillag vagy alma: két év érlelés
- VO (Very Old): négy év érlelés
- VSOP(Very Special Old Pale): öt év érlelés
- hors d'age, extra vagy Napoleon: hat vagy több év érlelés.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
Kulinária Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
google+
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!