vodka

vodka
A vodka (szó szerint vizecske) a 14. században lett hasznos termék - gyógyszerként. Ma már az oroszok és lengyelek nemzeti itala...

Eredetileg szőlőcefréből, később rozsból főzték. Amikor Oroszországba behozták a burgonyát, ebből is gyártani kezdték a vodkát - olyan eljárással, mely a második világháború ínséges esztendeiben igencsak nagy becsben állt: krumplihéjból készítették a lelket erősítő italt.
A vodka tökéletesen semleges ízű, nem lehet kiérezni, hogy miből készítették. Ezért hát törvényileg sincs semmi különbség a rozsból, búzából, kukoricából vagy burgonyából készült változat között.
A döntő a lepárlás módja, ami Oroszországban a Szovjetunió szétesése után is állami monopólium maradt. A lepárlás pedig azért döntő, mert ettől függ, hogy az ital elég lágy, tiszta és semleges ízű lesz-e.Többször desztillálják majd faszénen és más anyagokon is átszűrik, hogy az ízt kölcsönző alkotóelemek utolsó maradékát is eltávolítsák belőle. Kő vagy üveg tartályokban tárolják, amelyekben szintén nem tud magába fogadni semmilyen aromát, nem úgy, mint a fahordóban.
A legjobb vodkát ma búzából készítik. Orosz szokás szerint jéghidegen isszák és nem sznobizmus a vodkás üveget a poharakkal együtt a mélyhűtőben lehűteni: csak ekkor bontakozik ki az ital vad tüze.
Vannak aromás vodkák -  például citromhéjas, gyömbéres cayenni borsos, erős paprikás és zöldfűszerleveles - és gyümölcsös ízű vodkák is.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
vodka
Kulinária Dominé, André, Römer, Joachim, Ditter, Michael
Kulinária
(Vince Kiadó, 2006)

Napjainkra kulináris látóhatárunk kitágult, ízlésünk internacionalizálódik, terjed a "fúziós konyha". Ez a terjedelmes kötet a legfinomabb európai specialitások enciklopédiája, az egyes országok különleges ínyencségeit... bővebben...
szótár
Ha szeretne itt hirdetni, vegye fel velünk a kapcsolatot!