whisky

bourbon

whisky
A whisky különböző gabonafélékből erjesztéssel, lepárlással, érleléssel előállított égetett szesz. Alkoholtartalma 40-45%

A z első whiskyt említő írásos emlék ír, 1170-ből. Ír szerzetesek készítettek először whiskyt. Skóciában szintén szerzetesek a 15. században kezdték meg a whisky előállítását. A skót éghajlat (árpa termesztés) és a jéghideg friss forrásvíz biztosította ehhez az alapot. Hosszú ideig kisüsti előállítása volt a whiskynek.
Robert Stein találta fel 1823-ban az oszlopos üstöt, ami lehetővé tette a folyamatos lepárlást, a könnyebb előállítást.
A gyártás földrajzi helye szerint csoportosíthatjuk a whiskyket:

Skót whisky
A legmarkánsabb ízű whisky, árpából erjesztik, a malátázott árpát tőzeg füstje felett szárítják, ez adja a jellegzetes zamatot. Kétszer párolják a skót whiskyt. A sotch egy lágyított whisky, kukorica alapú (grain) whisky hozzáadásával érik el a lágyítást.
Az angol parlament a 20. század elején bizottságot hozott létre mely rögzítette a scotch előállításának paramétereit: - az előállítás földrajzi helyét - a lepárlás módszerét - a keverési szabályokat - a minimális érlelési időt.

Ír whisky
Árpa, rozs, búza, vagy zab alapú whisky. A malátázott gabonát forró levegőn szárítják, s háromszor párolják a whiskyt az erjesztés után. Jellegzetes zamatát az égetett hordóban való érlelés adja.

Amerikai whisky
Az első telepesek kezdték meg Amerikában a whisky előállítását. Legelterjedtebb a kukorica alapú bourbon, melyet égetett hordóban érlelnek. Készítenek rozs alapú whiskyt is, melyet egyszerűen rye-nak hívnak. A harmadik típus a blended, mely úgy készül, hogy valódi malt whiskyt kevernek malátázatlan árpából nyert gabonaszesszel.

Kanadai whisky
Körülbelül az amerikai gyártással egyidőben kezdték a whisky előállítását. Általában keverék whiskyt készítenek - kukorica, búza, rozs keveréke a kiindulási alapanyag. A végterméket egyszerűen rye-nak hvják.
Jéggel, vagy jég nélkül fogyasztott aperitif, koktéloknak is jó alapanyaga.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció