birkahús

birkahús
A birkahús a magyar konyha "hamupipőkéje". Aki nem szereti az nagyon nem szereti. Aki viszont szereti annak valóban "szerelmetes" ünnepi étel. Népies nevei: juh, birge, berbécs...

Igaz, ami igaz, a birkának és főleg a faggyús zsírjának erős és jellegzetes az illata, íze.
Az utóbbiból sok van a pörköltben csak tűzforrón ajánlatos fogyasztani, bográcsból bicskaheggyel. Amennyiben el akarjuk készíteni valamelyik, egyébként kitűnő birka ételt, a következőkre ügyeljünk.
Lehetőleg, minél világosabb (fiatalabb), jerke (nőstény juh), vagy ürü (ivartalanított kos) húst vásároljunk.
A húsok konyhai előkészítése során, távolítsuk el a hártyákat, bőnyéket, és lehetőleg az összes faggyút.
Ezután forrázzuk le, akár többször is a húst forrásban lévő ecetes, vagy citromos vízzel. Ezt akár a feldarabolt hússal is megtehetjük.
Ízlés és szükség szerint ezután a párolásra szánt húst nedves, míg a sütésre, grillezésre szántat, nagyon erősen fűszerezett száraz pácba rakhatjuk, akár egy-két napra is.
Ügyelünk arra, hogy a birkahúst süssük át erősen, a későbbi kellemetlen fertőzések elkerülése érdekében.
A birka bontása egyszerű.
A comb, a gerinc és az elülső bordás karaj elsőrendű húsok, melyeket egyben vagy szeletben pároljuk, sütjük vagy parázs felett grillezzük.
Darált húst comból és lapockából készítünk.
Pörköltnek, gulyásnak: fej,nyak, bordák,szegy, lapocka, farok, hátsó csülök, belsőségek és esetleg a pörzsölt, lekapart lábak (ezek csak ízt adnak) alkalmasak. Az ürü húsa, mint minden ivartalanított állaté, szaftosabb, ízletesebb.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció