sertéscomb

sertéscomb
A comb a sertés legnagyobb tömegű izomcsoportja, mely a combcsont körül helyezkedik el...

Felhasználható csonttal, bőrrel együtt, mint például: füstölt parasztsonka, vagy gyakrabban, kicsontozva, tőkehúsként.
A combot alkotó húsokat tulajdonságuk és különböző ételek készítésére való alkalmasságuk szerint különböztetjük meg.
A csonthoz legközelebb lévő izomcsoport a felsál. Több izomból álló, sötétebb színű, jóízű, szaftos hús. Mivel nehezen szeletelhető darált-, és apró húsokból készítendő ételek főzésére alkalmas. Rántva is jó, de nehéz úgy kiklopfolni, hogy ne essen darabokra, ne legyen a szelet "rongyos".
A comb elülső, gömbölyded része a dió. Jóízű, világos színű, kicsit száraz hús. Mindenféle sertéshúsból főzendő étel készítésére alkalmas. Mivel jól szeletelhető és klopfolható (ezt mindig érdemes elvégezni) elsősorban hirtelen sültnek, rántva és göngyölt húsnak (sertésrolád) készítjük el. Egybesütve is finom, de ilyenkor érdemes szalonnával, sűrűn megspékelni. Egybesütve, hidegen, hajszálvékonyra szeletelve kitűnő hidegkonyhai alapanyag.
A rózsa a comb felső része.
A frikandó, más néven slussz a comb hátsó ívelt része. Mindkettő a dióhoz hasonló és ugyan ételek készítésére alkalmasak. Különféle pácolással, füstölve, főzve, sütve számtalan csemegefelvágott, hidegkonyhai készítmény alapanyagai.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció