báránykaraj

báránykaraj
A báránygerinc mellett lévő hosszú húsok...

A báránykarajt gyakran csontjával együtt készítjük el.
Kicsontozva, szeletelve filének, bárányérmének nevezzük. Ezeken a húsokon rendszerint rajtahagyjuk a vékony zsírréteget, mely még szaftosabbá teszi azokat.
Az egészben sütésre szánt csontos báránykarajból, a konyhai előkészítésük során, formázással, látványos, akár ünnepi sülteket készíthetünk. A kicsontozott karajon rajtahagyjuk a vékony zsírréteget, a veséket (a bárány vesét nem kell tisztítani) és az őket burkoló, úgynevezett vese körüli zsírszövetet. Kötözéssel rögzítjük a formázást, majd sütjük.
Az egészben hagyott báránygerincen csigolya nyúlványok melletti bevágásokon keresztül eltávolítjuk a csigolyákat, úgy, hogy a húsok egyben maradjanak, és a bordák is maradjanak a húson. A bordákon maradt húst, kaparó mozdulatokkal a hús felé letoljuk. A húsokat összehajlítjuk úgy, hogy a bordák keresztezzék egymást. Tálalás előtt a megpirult, bordákra papírhüvelyeket húzunk.
A bélszínnel együtt sütött karajt, az előzőekhez hasonlóan készítjük elő, csak a bordákon rajtahagyjuk a bélszíneket és esetleg a veséket is. A bárányszűz a bárány bélszíne, tüskepecsenyéje. Hirtelen sütjük vagy az egyben sült karaj készítésekor a bordákon hagyjuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció