fácán

fagiano, faisán, Fasan, pheasant

fácán
A fácán a leggyakrabban fogyasztott vadmadarunk...

A fácán tisztítása

A fácánt elejtése után 3-4 napig hideg, szellős helyen a lábánál fogva fellógatjuk.
Szárazon kopasztjuk, mely úgy történik, hogy először a nagyobb farok és szárny tollakat kihúzgáljuk, majd a mellen a fej irányába kezdjük a kisebb tollakat óvatosan kitépkedni. Ha a fácán jól "kilógatott" ez nem is olyan nehéz. Igyekezzünk a bőrét nem felszakítani. A nyúzott fácánból készített levesnek még a színe sem emlékeztet a kukoricán nevelkedett, bőrös fácánból készített aranyló húslevesre.
Az apró pihék leégetése a legegyszerűbben egy égő papírfidibusszal történik. Ezek után megmossuk és szárazra töröljük a fácánt, majd kivágjuk a fara búbjából a zsírmirigyet és a hasát felvágva óvatosan kihúzzuk a beleket, májat, zúzát, szívet és a begyet.

Előkészítése

Ha tölteni akarjuk a fácánt akkor egészben hagyjuk, vagy a szokásos szárnyasok bontási szabályai szerint szétvágjuk. Legértékesebb része a mellehúsa. A lába étkezésre alkalmatlan. A kisebb fácánokat negyedekre is vághatjuk.

A fácánból készíthető ételek

Húsleves, becsinált leves, ragu, sütve, töltve, pörköltnek, vadasnak. A levesben főtt fácándarabokat gyümölcsökkel körítve meg is süthetjük. A bennlévő söréteket evés közben távolítjuk el. Ezekért a szánkba nyúlni nem illetlenség. A véletlenül lenyelt sörétek, gyakorlatilag nem ártalmasak.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció