agyvelő

agyvelő
A legkedveltebb a halvány rózsaszín bárány- és borjúvelő...

A kergemarhakór kitörése óta fogyasztásuk kockázatos. A sertés agyvelejének fogyasztása teljesen veszélytelen.

Konyhai felhasználása

A velőrózsákat először rövid ideig langyos vízben áztatjuk, így a véres hártya könnyebben lehúzható, illetve ezáltal eltávolíthatjuk az esetleges csontszilánkokat is. Hideg vízzel óvatosan leöblítjük, majd tiszta konyharuhán leszárítjuk vagy szitán lecsorgatjuk.
A rántott velő előkészítéshez tartozik, hogy a lehártyázott velőt forrásban lévő, sós, citromos vízbe téve felforraljuk, majd a tűzről levéve, saját levében hagyjuk kihűlni. Leöblítés és szárítás után sózzuk, bundázzuk, majd bő, forró olajban pirosra sütjük.
Felhasználhatjuk még velőpuding, velős pacal, velővel töltött palacsinta, velőgombóc, velőropogós és vesevelő készítéséhez is.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció