csirke

chicken, Huhn, pollo, poulet

csirke
Amióta tömegtermelése beindult az egyik leggyakrabban fogyasztott húsféleség...

Jellemzői, típusai

A csirke a fehérhúsú háziszárnyasok csoportjába tartozik. Húsának színe a vajszíntől a világos rózsaszínig terjed. Rostozata finom. Magas a fehérje- és víztartalma, éppen ezért könnyen emészthető. Nagy jelentősége van a diétás és kímélő étkezésben.
Húsának minősége függ az állat korától, nemétől, fajtájától, táplálásától, vágási körülményeitől, a vágás és a felhasználás között eltelt időtől.

Konyhai felhasználása

Csibe - fiatal, kb. 40-50 dkg súlyú, 7-8 hetesnél nem idősebb állat. Általában frissen sütve(rántva, párizsiasan) készítjük.
Csirke - fiatal, kb.70-80 dkg súlyú, 12 hetesnél nem idősebb állat. Általában frissen sütve, párolva, egészben sütve készítjük.
Jérce - 3-7 hónapos nőivarú állat. Súlya 100-120 dkg, mellcsontjának vége porcos, rugalmas. Az idősebb állat mellcsontja keményebb, merev. Töltve, egészben sütve, párolva, mellét lefejtve, filének készítjük.
Tyúk - 7 hónaposnál idősebb, nőivarú állat. Súlya 150-250 dkg is lehet. Mellcsontjának vége elcsontosodott, nem hajlítható. Lába erős, gyűrűs. Gyakran zsírosra hízik. Zsírja sárga színű, jóízű. Főzéssel levesnek, vagy párolva készítjük.
Kappan - fiatal, kb. 3 hónapos korában ivartalanított kakas, melynek súlya120-150 dkg lehet. Húsa igen finom rostozatú, jóízű, esetenként gyengén zsírosra hízik. Egészben sütve, párolva, főzve készítjük.
Kakas - 7 hónaposnál idősebb hímivarú állat. Súlya 150-250 dkg. Lábán sarkantyú van.
Mellcsontjának vége elcsontosodott, nem hajlítható. A kifejlett állat húsa rostosabb, mint a tyúké. A kakast főzve, párolva készítjük.

A csirke belsőségei

A szív, a máj és a zúza. A tüdő kicsi és rendszerint az "esernyőnek" nevezett csontos háti részben hagyjuk. Legértékesebb, gyakran használt belsősége a csirke mája. Májkrémnek, sütve, resztelve, rántva, májgaluskának, elkaparva töltelékbe, májas rizottónak elkészítve elsőrendű. Megemlítendő még a zúza és a szív, melyekből a már említetteken túl nagyon finom, különleges pörkölt készíthető.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció

Kapcsolódó receptek

Kapcsolódó könyvek

Csirke Csirke
Szerző: Bridge, Tom
Kiadó: Vince Kiadó (2004)

A csirkehús nemcsak egészséges, hanem rendkívül sokféleképpen lehet feldolgozni, és ezért kiválóan...

Mexikói ízek Mexikói ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Nagyon meglepődik, aki azt képzeli, hogy a mexikói konyha nem más, mint chili con carne, guacamole és taco. A...

Csirke Csirke
Kiadó: Vince Kiadó (2008)

A csirkehús kiváló fehérje-, B-vitamin-, és ásványianyag-forrás. Alacsony zsírtartalma miatt ideális étel...

Indiai ízek Indiai ízek
Szerkesztő: Piros Christa
Kiadó: Vince Kiadó (2000)

Az indiai konyha jóval több, mint curry és rizs, sőt az egységes tájegységek között érzékelhető...

Csábító csirkefalatok Csábító csirkefalatok
Szerkesztő: Medgyesy Zsófia
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

Akár hétköznapi fogásról, akár ünnepi ebédről vagy vacsoráról legyen szó, kötetünk minden alkalomra...

Csirkevarázslatok Csirkevarázslatok
Szerkesztő: Lenkei Júlia
Kiadó: Vince Kiadó (1998)

Ízek kavalkádját kínálják ezek a receptek: csirke zöldséggel, sajttal, sonkával, gyümölcsökkel,...

Variációk vagdalt hússal Variációk vagdalt hússal
Szerkesztő: F. Nagy Angéla
Kiadó: Kulturtrade Kiadó (1997)

A vágott vagy darált hús a világ számos konyhájának elengedhetetlen alapanyaga. Rendkívül sokoldalú -...

Csirke Csirke
Kiadó: Vince Kiadó (2007)

Egyszerű, de jól ízesített sült csirkére vágyik? Vagy kíváncsi az angol királynő koronázási lakomájára...