kacsa

anatra, canard, duck, Ente, pato

kacsa
"A kacsa a leghuncutabb állat. Egy embernek sok, kettőnek kevés." Baross Gábor valamikori miniszter szerint...

Jellemzői, típusai

A kacsa a barna húsú háziszárnyasok csoportjába tartozik. Húsának színe a világosbarnától a sötétbarnáig terjed. Húsa eléggé rostos, ezért nehezebben emészthető, mint a fehér húsú háziszárnyasoké. Zsírtartalma elég nagy, amely a bőr alatti kötőszövetekben és a hasüregben rakódik le. Ezen kívül az izmok is jelentős mennyiségű zsírt tartalmaznak.
A kacsa a leggyorsabban fejlődő baromfi. Kb. 2 és fél hónap alatt 200-300 dkg súlyt is elérhet. A fiatal állat csőrének alsó része könnyen hajlítható. Az ilyen kevésbé zsíros fiatalabb állatot nevezik pecsenyekacsának. Mája értékes, igen gazdag íz-, illat- és zamatanyagokban. A hímállat neve gácsér.
Húsának minősége függ az állat korától, nemétől, fajtájától, táplálásától, vágási körülményeitől, a vágás és a felhasználás között eltelt időtől.

Konyhai felhasználása

A kacsát általában sütve, párolva készítjük el.
Aprólékából különleges ízű leves készíthető, de rizses húsnak is nagyon alkalmas.
A hízott kacsamáj egészben sütve hidegen, vagy melegen, szeletekben kirántva melegen finom csemege.
A bőrös hája töpörtyűnek kisütve kiváló bor- és sörkorcsolya.
Kifagyott zsírja, főleg a májé, kitűnő kenyér és kenyérlángos zsírzó. Zsírját erős íze, illata miatt főzésre általában nem használjuk.

Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció